INFOBIP POČINJE IZGRADNJU VELIKOG KAMPUSA U SARAJEVU: Posao će dobiti 500 softveraša, BiH središte za MENA regiju

Vodeća hrvatska softverska kompanija Infobip je u Sarajevu pokrenuo proces izgradnje svog trećeg kampusa koji će, prema prvim najavama, biti veći od onog u Vodnjanu (Istra) te za petama najvećem, koji gradi u Zagrebu.

  • Ekonomija

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 0

Kao jedan od ključnih razvojnih centara Infobipa, u Sarajevu će u narednom razdoblju zapošljavati velik broj novih softverskih inženjera i developera, ali i zaposlenika iz drugih odjela. 

Stoga je hrvatska tvrtka Infobip u glavnom gradu Bosne i Hercegovine počela graditi svoj prvi kampus u BIh, odnosno treći tačinajućo i dva u Hrvatskoj

Podsjetimo, prvi je izgrađen u Vodnjanu u Istri, dok je drugi trenutno u izgradnji u Svetoj Klari u Zagrebu. Za treći su, piše Poslovni dnevnik, kupljene četiri građevinske parcele na lokaciji Šip u sarajevskoj općini Centar  ukupne površine 4230 kvadratnih metara, za oko 500 hiljada KM.. Tu bi trebala biti podignuta nova Infobipova poslovna zgrada površine 8500 kvadratnih metara.

Po tim pokazateljima, riječ o najvećoj IT investiciji u BiH tkom posljednjih desetak godina. Infobip je već krenuo u proces izbora arhitektonskog rješenja za novi kampus. Kako navode, otvorili su ga najboljim regionalnim igračima i trebao bi biti zaključen u iduća dva mjeseca. Iako zasad nije poznato kolika će biti ukupna vrijednost investicije u Sarajevu, usporedbe radi, ulaganje u novi kampus u Zagrebu navodno je  teško oko 39 miliona KM.

Širenje u Sarajevu dio je sve jačeg regionalnog pozicioniranja Infobipa, a čime si tvrtka jača bazu u pripremama za izlazak na berzu u New Yorku u idućih nekoliko godina u skladu sa najavama koje je iznio suosnivač i direktor kompanije Silvio Kutić.

Kako doznaje Poslovni dnevnik, Infobip je u sklopu reorganizacije kampus u Vodnjanu odlučio pretvoriti u svoje globalno sjedište, novi kampus u Zagrebu u sjedište poslovanja za Evropu dok će kampus u BiH postati sjedište operacija za Bliski Istok i sjevernu Afriku, takozvanu MENA regiju.

Kako je rekao Dino Ibrahimović, šef Infobipovog sarajevskog ureda i direktor te tvrtke za regiju MENA, Sarajevo je odabrano zato što u istarskom infomatičkom divu tokom ove godine planiraju zaposliti još oko 1000 radnika, od čega i znatan broj stru.čnjaka u Bosni i Hercegovini.

Dino Ibrahimović (Infobip)Dino Ibrahimović (Infobip)

'Sarajevski ured je otvoren prije desetak godina. Sad imamo oko 160 zaposlenika, od toga između 50 i 60 softverskih inženjera. Broj ljudi konstantno raste. Budući da nam trenutni poslovni prostori nisu dovoljni, gradnja suvremenog IT kampusa za sve naše zaposlenike je logičan iskorak s obzirom na projicirani rast ureda', pojasnio je.

Projekt je u planu i pripremi posljednje tri godine, što uključuje kupovinu zemljišta. Pokrenut je nakon završetka kampusa u Vodnjanu.

Gradnja poslovnog prostora za više od 500 zaposlenih trebala bi početi tokom iduće godine i biti završena u roku od tri godine nakon toga.

Budući će taj kampus biti jedan od ključnih razvojih centara Infobipa, u Sarajevu će u narednom razdoblju zapošljavati velik broj novih softverskih inženjera i developera, ali i zaposlenika iz drugih odjela. U Infobipu namjeravaju udvostručiti broj zaposlenih do 2022. godine, kada bi ih trebali imati ukupno 4500.

Osim zapošljavanja, sarajevski kampus omogućit će daljnji rast poslovanja. Također, istaknuo je Ibrahimović, trebao bi omogućiti zaposlenicima najbolje uvjete za rad u najsuvremenijem okruženju, ali i bržu i jednostavniju komunikaciju među zaposlenicima i odjelima, što u Infobipu smatraju vrlo važnim.

Detalj iz kampusa Pangea u VodnjanuDetalj iz kampusa Pangea u Vodnjanu

Kampus u Sarajevu vjerovatno će biti zadnja Infobipova investicija te vrste u dogledno vrijeme u regiji.

Naime, zagrebački kompleks Alpha Centauri obuhvaćat će 20 hiljada kvadrata i trebao bi primiti prve zaposlenike do kraja ove godine. Vodnjanski kampus, nazvan Pangea, ima ukupno 17 hiljada kvadratnih metara prostora i oko dvjesto zaposlenih.

alt

Hoće li i sarajevski dobiti astronomski ili neki drugi nesvakidašnji naziv? 'Nismo još razmatrali ime našeg budućeg sarajevskog kampusa, ali ono će svakako odgovarati samoj zamisli, konceptu i finalnom rješenju, kao operativnoj i strateškoj svrsi kampusa', rekao je  Ibrahimović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...