"GRAĐANI" SE NEĆE PREDATI BEZ ISPALJENOG METKA: "Ne može Uefa biti i tužilac i sudija"!

Uefa izbacila Manchester City iz Lige prvaka na dvije godine! Kazna počinje teći istekom ove sezone, a dodatna sankcija je finansijska: 30 miliona eura 'po džepu'. No, reakcija sa Etihada došla je gotovo iste sekunde pa je jasno kako klub već dugo ima kovertiraan i odgovor i taktiku za daljnju borbu protiv Uefe.

  • Sport

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 1

Ako nešto sanjaju onda je to Liga prvaka, ali Pepu Guardioli i njegovom Manchester Cityju bolje je da trofej osvoje ove godine jer naredne dvije sigurno neće.. Uefa je zbog kršenja finascijskog fair-playa Man City izbacila iz Evrope na dvije godine! Kazna počinje teći istekom ove sezone, a dodatna sankcija je, ironično, finansijska: 30 miliona eura 'po džepu'.

Istragu je još 2018. pokrenula sva sila emailova i dokumenata koje je objavio njemački Der Spiegel. Gazda Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan je prikazivao kako je kompanija Etihad dala 67,5 miliona funti za sponzorstvo na dresu, a zapravo je Etihad dao samo 8 miliona dok je ostalo dao sam bin Zayed kroz svoju kompaniju Abu Dhabi United Group. Finansijski fair-play uveden je 2011. da bi se izbjeglo pretjerano trošenje klubova na plaće igrača.

City je pak od početka tvrdio da je nepravedno podvrgnut neprijateljski nastrojenoj istrazi i jednako takvom procesu te da će Uefi podastrijeti 'neoborive dokaze o svom poštenom poslovanju u nogometnom svijetu'. City je Istražna komisija još 2014. upozorila da ima 180 miliona eura gubitaka kroz dvogodišnje razdoblje, a dozvoljeno je bilo - 45 miliona. Sklopljen je tada dogovor da se neće ići prema drastičnim sankcijama nego klubu dati vremena da priliv novca dovede u red, ne silnim ulijevanjem miliona nego kroz zaradu od TV prava, prodaju igrača, prodaju klupskih dresova i ostalih navijačkih rekvizita, prodaju ulaznica i sve ostale kanale prihoda uključujući i sponzorske.

Reakcija sa Etihada došla je gotovo iste sekunde pa je jasno kako se iza kulisa sve znalo već dulje vrijeme, i da klub sigurno već ima kovertiran i odgovor i taktiku za daljnju borbu protiv Uefe. 

-Još u decembru 2018. Uefini su istražitelji javno najavili ovakav rasplet. Prije nego je istraga uopće počela! Jednostavno rečeno: bio je ovo proces pokrenut od Uefe, proveden od Uefe i presuđen od strane Uefe. Pa ćemo što prije potražiti zaštitu istinski neovisnog i nepristranog sudskog tijela, Sportskog arbitražnog suda - poručuje Manchester City.

Kakve će sve posljedica ova odluka (sjetimo se Chelseajevih muka sa zabranom dovođenja igrača!) imati po transfere u Man City tek ćemo vidjeti. Neki, kao Juventus, vraćali su se polako pa vratili jači nego ikad nakon što su 'isprali svoje grijehe'.


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...