DVIJE VERZIJE ŠABANOVE SMRTI: Misterija koja je javnost u regiji digla na noge

Sutra se navršava godinu dana od smrti muzičke legende koja je ostavila neizbrisiv trag.

  • Estrada

  • 16. Feb. 2020  

  • 0

Niko nije ni slutio da se Šaban neće živ i na nogama vratiti sa nastupa u Njemačkoj, a teška saobraćajna nesreća koštala je života legendarnog pevača.

Dvije verzije Šabanove smrti - misterija koja je uzburkala javnost

Prva verzija bila je da je Šaulić nakon saobraćajne nesreće sam izašao iz kola bez vidljivih povreda, bio svjestan i govorio, ali ga ljekari na licu mjesta nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo, da ga steže u grudima i da mu se stanje pogoršavalo. Pojurili su ka njemu, ubrizgali mu sredstvo za uspavljivanje, a pjevač je zaspao. Ubrzo je na lice mjesta stigao i helikopter koji je došao da pjevača preveze što prije do najbliže bolnice. Šabana su smjestili u bolnicu ''Stedischer krankenhaus'' u Bielefeldu. Nakon što je Šaban primljen u bolnicu pojavile su se informacije da su ga reanimirali više od dva sata, međutim, pjevač se više nije probudio. U medijima su se tada pojavile priče da su Šabana nehotice usmrtili ljekari kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, pa čak i da je na njega izvršen atentat. S druge strane, njemački ljekari objavili su da smatraju da je pojas u automobilu od siline udarca zategao pjevača na mjestu gdje je došlo do pucanja aorte, te da pjevač nije izdržao i dočekao neophodnu operaciju koja bi mu spasila život.

Njemačko tužilaštvo je donijelo naredbu da se detaljno ispitaju sve okolnosti tragedije, kao i da se utvrdi tačan uzrok pjevačeve smrti. Prema prvobitnom izvještaju ljekara pjevač je preminuo od posljedica pucanja srčane aorte, ali kako se ovakav nezgoda prema njemačkom zakonu tretira kao visok pravni slučaj, njemačke vlasti donijele su odluku da se svakom detalju posveti velika pažnja, jer s obzirom na to da je Šaban i kola izašao bez vidljivih povreda trebalo je provjeriti detaljno uzrok smrti.

Šabanov vozač i muzičar Mirsad Kerić preminuo je u bolnici u Njemačkoj 18. februara usljed teških povreda glave koje je zadobio u nesreći, dok je jedini preživjeli u automobilu smrti Šaulićev kum Slobodan Boban Stojadinović.

Rezultati obdukcije stigli 21. februara

Obdukcija tijela pjevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je 21. februara u Institutu za sudsku medicinu u Belefeldu, a njemačka policija saopštila je da je kralj narodne muzike preminuo od posljedica teškog sudara, koji se dogodio 17. februara.

Nema naznaka da je Šaban Šaulić preminuo zbog povreda ili drugih okolnosti koje nisu vezane sa saobraćajnom nesrećom - piše u nalazu, dok je policija navodila da "obdukcioni nalaz nije u suprotnosti sa povredama koje su nastale u saobraćajnoj nesreći, kao i da nema nikakvih naznaka da Šaulić nije imao sigurnosni pojas''.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...