SVIJET ODUŠEVLJEN BOSANSKIM DIVLJIM KONJIMA: Ugledeni mediji porede ih čak sa...(VIDEO)

Životinje su se uspjele prilagoditi oštroj klimi, preživjeti lovce i divlje zvijeri, sve ove godine.

  • Društvo

  • 19. Feb. 2020  19. Feb. 2020

Podnožje planine Cincar u blizini Livna dom je za oko 400 divljih konja koji tu žive više od 50 godina. Životinje su se uspjele prilagoditi oštroj klimi, preživjeti lovce i divlje zvijeri, sve ove godine. Prelijepi pejzaž sa otvorenim poljima i šumama, krase i divlji konji, što je jedinstven fenomen u ovom dijelu Evrope.

Sve do 1950-tih godina, predaci su koristili konje za poljoprivredne djelatnosti, ali kasnije su počeli sve više koristiti mehanizaciju, konji su postali preskupi za održavanje i oni su pušteni u divljini da žive.

Premda je divlje konje najlakše uočiti kod Livna, na platou pod imenom Krug, odmah ispod planine Cincar, njih je moguće vidjeti i na planinskom prijevoju Borova Glava na granici između općina Kupres i Livno.

Tokom ljetnih mjeseci, ljudi koji putuju preko planine Cincar imaju šansu vidjeti konje, koji tada pronalaze hranu u blizini. Konji češto prelaze lokalnu magistralnu cestu gdje se nalaze dvije velike rupe sa vodom, s obzirom da ovo područje nema rijeku ili jezero.

S obzirom na to da je vodu teško pronaći, aktivisti iz planinarskog društva na Borovoj Glavi iskopali su rupe i tu nalili vodu posebno za ove konje.

Slično kao mustanzi koji lutaju bespućima SAD, koje su na to područje donijeli španski kolonizatori, i livanjski konji su u osnovi divlji konji. Oni pripadaju rijetkim ugroženim vrstama divljih konja kao što su mongolski divlji konj.

Vlada Livanjskog kantona je od 2013. godine zabranila lov na divlje konje. Prethodno su lovci ih lovili zbog njihovog mesa. Nakon zabrane lova, nije poznato da se desilo ubijanje konja. Divlje zvijeri i dalje predstavljaju opasnost za konje, i bilo je slučajeva napada vukova na divlje konje.

Posebna opasnost su i vozači koji voze magistralnom cestom od Kupresa prema Livnu. Naročito u zimskom periodu kada konji dođu na magistralu da ližu sol kojom se posipa cesta zbog leda.

Populacija divljih konja u Livnu povećala se sa 286 u 2013. na 418 u 2019. godini, sa 65 novih mladunaca. Postali su posebna atrakcija jer mnogi posjetitelji ih žele vidjeti i fotografirati. Konji se trenutno kreću na području od oko 145 kvadratnih kilometara. Također, gradi se i novi veliki bazen sa vodom na planini Cincar, odakle će se moći napojiti.

Divlji konji u Livnu postaju velika turistička atrakcija jer nigdje u Evropi nije moguće vidjeti nešto slično. Sedam različitih stada je identificirano, ali ima i nekoliko pojedinaca koji sami lutaju područjem, piše Balkan Diskurs, a prenosi Slobodna Bosna.

(S.B.)

Vezane vijesti

trenutak ...