VLADAO JE EUROPOM POTPUNO LUD: Zbog toga su mu izrađivali i specijalnu odjeću, a kada mu je konačno došao kraj stvari su postale još tragičnije…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 22. Feb. 2020  22. Feb. 2020

  • 0

Glavni lik naše današnje priče je Karlo VI., francuski kralj u razdoblju od 1380. do 1422. godine iz dinastije Valois.

Karlo VI., u povijesti je ostao zapamćen pod nadimkom Karlo Ludi, a taj nadimak mu je idealno i pristajao. Sin Karla V. Mudrog zbog psihičke bolesti je vrlo rano postao nesposoban za vladanje, pa su tu dužnost preuzeli njegovi stričevi. Karlo VI. bio je uvjeren da je napravljen od stakla, te nije dopuštao da ga diraju, kako se ne bi razbio na komadiće. Iz istog razloga nosio je čvrstu, pojačanu odjeću.

Kako mu se stanje pogoršavalo, počeo je zaboravljati ko je, a pred kraj života trčao je hodnicima dvorca, zavijajući poput vuka.

KAKO JE SVE POČELO

Preuranjena smrt Karla V. 1380. godine postavila je na prijestolje Karla VI., još dok je bio dijete od 12 godina. Od tog trenutka na dalje tokom cijele vladavine ovog psihički bolesnog kralja, Francuska je bila bez efektivne centralne vlasti.

Državnu moć iz ruku kralja već  u prvih pet godina vladavine preuzeli su njegovi stričevi i više je nikada nisu vratili. Ukidanje regenstva 1388. godine i nade u bolje sutra su brzo slomljene četiri godine kasnije kada je kralj doživio psihički slom i ponovno postao nesposoban za upravljanjem državom.

Kakav takav mir sklopljen s Engleskom, krajem 14. stoljeća, slomio se 1404. godine, početkom francuskog građanskog rata između vojvode od Burgundije i vojvode od Orleansa, za kontrolu bolesnoga kralja. Kada su se prvobitni uspjesi Burgundije preokrenuli u poraz, ona je tajno tražeći pomoć strane sile u ovom građanskom ratu odlučila pozvati Engleze, priznajući prava Engleske na francusku krunu.

KRALJEVSTVO U RUKAMA MRSKIH NEPRIJATELJA

Tek tada, s novim moćnim saveznikom unutar Francuske, Engleska je ponovno poslala kraljevsku vojsku u neprijateljsku zemlju. Bitka kod Agincourta 1415. godine i novi katastrofalni poraz Francuske nisu ni najmanje promijenili vanjskopolitičku situaciju. Užasna stvar se dogodila unutar same države; vojvoda od Burgundije koji nije sudjelovao u ovom ratu postao je najmoćniji čovjek u državi, osoba koja kontrolira Pariz, ali i kralja.

Pod kontrolom ovog vojvode Karlo VI. 1420. godine za svog nasljednika proglašava Henrika V. kralja Engleske. Prerana smrt engleskog monarha je na najvišu državnu dužnost Francuske oktobra 1422. godine postavila Henrika VI., koji je Francuskom vladao pune 32 godine.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...