ŠTA JE SADA OVO: Hrvatski narodni sabor burno reagovao nakon poruka iz SDA!

Ukazala se povijesna prigoda za SDA, da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani povijesti i podrži izmjene Izbornog zakona BiH", navode u reakciji.

  • Vijesti

  • 22. Feb. 2020  

  • 23

Hrvatski narodni sabor izbornom voljom i legitimitetom koji mu je ukazan na proteklim izborima, vodi politiku dijaloga te gradi odnose sa legitimnim predstavnicima konstitutivnih naroda u BiH, tražeći i nudeći rješenja kako bi se dogovorili oko ključnih problema u BiH. HNS će nastavit rješavati probleme i krize koje uvijek drugi potaknu, kao iskreni predvodnik politike dijaloga, dogovora i pravednih rješenja u Bosni i Hercegovini, navode iz HNS-a u reakciji sa zaključke SDA.

"Kroz buduće demokratsko sazrijevanje politika i društva i dugoročne vizije međusobnog uvažavanja i razvoja, koju moraju skupa usuglasiti sva tri konstutivna naroda u Bosni i Hercegovni, Hrvatski narodni sabor poziva na smirivanje napetosti i spriječavanje novih političkih kriza te poziva na kompromis koji je u interesu države Bosne i Hercegovine. Također, HNS naglašava kako se moraju naći rješenja, koja su plod dijaloga, isključivo u okviru Ustava BiH i europskih standarda. Ukazala se povijesna prigoda za SDA, da prihvati sve odluke Ustavnog suda BiH, da bude na pravoj strani povijesti i podrži izmjene Izbornog zakona BiH", navode u reakciji.

HNS traži da "SDA prihvati odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju i zastupanju kako je to utkano u temeljima Washingtonskog i Daytonskog sporazuma, te podrži izmjene Izbornog zakona BiH što bi omogućilo legitimno političko predstavljanje na svim administrativnim razinama".

"Politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju razgovarati o budućnosti BiH sa političkim predstavnicima Srba i Hrvata, kako bi uz dogovor rješavali krucijalne probleme, jačali gospodarstvo i svima u BiH osigurali bolje uvijete za život", stoji u reakciji HNS-a.

Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...