MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Nije skupo i ne traje dugo; Evo kako izbjeći bolove u leđima za vrijeme preduge vožnje….

Dugotrajno sjedenje za volanom može izazvati neugodne bolove u leđima

  • Auto

  • 23. Feb. 2020  

  • 0

No, i to se može izbjeći s nekoliko jednostavnih savjeta. Sjedenje u jednom položaju više sati uzrok je brojnih bolova, ne samo u leđima, pa se pokušajte pomaknuti i premjestiti poziciju tijela svakih sat vremena.

U pauze obavezno uključite istezanje. Jedna od najboljih vježbi za leđa su čučnjevi.

Leđa će vam biti zahvalna.

Puno je pametnije i korisnije malo prošetati kako bi nastavak sjedenja bio udobniji. Istezanje razdvaja dijelove kralježnice omogućujući tekućini između spinalnih diskova da se vrati u normalu.

Izuzetno je važno i držanje tijela prilikom vožnje.

Pogrbljeni stav povećava pritisak na donji dio leđa i vrat koji u tom položaju mora biti napregnut kako bi držao glavu. Dobro namješteno sjedalo također će pomoći udobnijem putu. Neka bude nekoliko stupnjeva nagnuto unatrag tako da kralježnica, možda i uz pomoć jastučića za lumbalni dio, ima prirodni „S“ oblik. Kralježnica mora cijelom dužinom biti prislonjena uz naslon sjedala. Ako vam oblik sjedala ne odgovara i nemate lumbalni jastučić, može poslužiti i običan zarolani ručnik.

Čak i temperatura u vozilu može negativno utjecati na leđa i izazvati bolove. Hladnoća će prouzročiti stezanje leđnih i vratnih mišića što u kombinaciji s dugotrajnim sjedenjem može izazvati ukočenost i bol.

Tokom duge vožnje vozaču sve mora biti na dohvat ruke.

Ako se morate istezati kako bi dohvatili papučice ili nešto na kontrolnoj ploči, riskirate bolove. Također, trebate li nešto dohvatiti radije zaustavite automobil. Zbog sigurnosti u prometu, ali i nepotrebnog istezanja mišića.

Stoga, pravite pauze, uradite nekoliko čučnjeva i istegnite se par minuta i sve će proći puno bezbolnije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...