KINESKI BROD S DIJELOVIMA ZA PELJEŠKI MOST USIDRIO SE ISPRED LUKE PLOČE: Ni jedan od 22 člana posade neće ga napustiti, a koronavirus se ne zadržava na...

Riječ je o iznimno teškom teretu 29 čeličnih nosača za most i osam dizalica, ukupne težine oko 200 tona

  • Regija

  • 24. Feb. 2020  24. Feb. 2020

  • 0

U akvatorij Luke Ploče uplovio je kineski brod s 22 člana posade koji na gradilište Pelješkog mosta doprema čeličnu konstrukciju.

Kako doznajemo, brod će na sidrištu ostati sve dok se ne riješe carinske i špediterske formalnosti oko tereta kojega vozi te će nakon toga biti otegljen na gradilište mosta u Komarnoj. Brod će uz pripadnike granične policije pregledati sanitarna inspekcija koja će, ako je sve u redu, izdati potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti te dopustiti istovar tereta.

S obzirom na to da je brod iz Kine krenuo prije gotovo mjesec dana, Županijski zavod za javno zdravstvo prati situaciju, ali ne očekuju mogućnost pojave koronavirusa među članovima posade.

Osim toga, nitko od 22 mornara neće napuštati brod. Nakon što iskrcaju čelične konstrukcije u Komarnoj vraćaju se u Kinu.

Epidemiolog županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić ističe da je na gradilištu Pelješkog mosta sve pod kontrolom kada je koronavirus u pitanju. On naglašava da se koronavirus ne zadržava na predmetima jer preživljava isključivo na živim stanicama, pa tako nema opasnosti od čelične konstrukcije koja je dopremljena iz tvornice koja je u međuvremenu zatvorena zbog koronavirusa u kineskoj pokrajini Wuhan.

Po njegovom mišljenju veća opasnost za širenje koronavirusa su turisti koji svakodnevno dolaze negoli radnici na Pelješkom mostu, koji su na neki način već izolirani u Komarni i Brijesti. Epidemiolog Ljubić naglašava da se koronavirus prenosi kapljičnim putem i fekalijama, a najnovije istraživanje potvrdilo je da je to moguće i hranom koja nije dovoljno termički obrađena. No, kako virus ne preživljava na predmetima, čelične grede su sigurne bez obzira na to što su proizvedene u žarišnom području epidemije.

Lučka kapetanija iz Ploča prva je obišla brod na sidrištu i nisu uočene nikakve nepravilnosti.

"Brod je dobio slobodan promet, dakle može krenuti prema poziciji istovara na gradilištu pelješkog mosta. Međutim, pregled tereta moraju obaviti još carinski službenici i granična policija", kazao je Lučki kapetan u Pločama, Joško Nikolić.

Riječ je o iznimno teškom teretu 29 čeličnih nosača za most i osam dizalica, ukupne težine oko 200 tona. Teret će se iskrcavati brodskim dizalicama te dizalicom na terenu, kazao je kapetan Nikolić, naglašavajući da je izdana potvrda o zdravstvenoj ispravnosti te nema nikakve zapreke da brod nastavi put prema gradilištu u Komarnoj.

Brod Da Yu Xia, koji je trenutno na sidru u Pločama vlasništvo je najveće kineske brodarske kompanije COSCO Shipping, registriran je za prijevoz opasnih tereta i u Pločama je već bio u ožujku 2019 godine.

Brod je na gradilište Pelješkog mosta donio dizalice i opremu, a očekuje se da će iskrcavanje opreme trajati oko dva tjedna. Nakon obavljenog posla 22 člana posade broda napuštaju Hrvatsku.

(Jutarnji list) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...