OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN, NOVALIĆ I VIŠKOVIĆ ZAJEDNO POSLALI PORUKU: "Nema mjesta za..:"

U Doboju je danas održan sastanak predstavnika svih nivoa vlasti povodom zaštite od pojave virusa korona. Medijima su se, između ostalih, obratili premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednik Vlade RS Radovan Višković.

  • Politika

  • 26. Feb. 2020  

  • 0

"Dogovorili smo se da koordinirano, ukoliko se pojavi slučaj korona virusa u BiH što nije isključeno, sastali smo se sa timovima iz FBiH i RS da vidimo koliko su spremni i šta je potrebno uraditi kako bismo što spremnije dočekali ljude koji se pokažu pozitivni na virus", kazao je Višković i dodao:

"Ono što moram da kažem kao zaključak jeste da ne treba dizati paniku među građanima, da se virus može kontrolisati ako se držimo procedura koje se nalažu".

Višković je apelovao i na zbrinjavanje osoba sa potencijalnim simptomima.

"Sve bolnice i zdravstvene ustanove širom BiH mogu takve slučajeve kontrolisati u svom području, a prema Kliničkim centrima da se upućuju pacijenti sa većim stepenom oboljenja. Sama povišena temperatura, kašalj ili nešto slično se može kontrolisati i privatno i zdravstvenim ustanovama nižeg ranga, a da Klinički centri budu oslobođeni za eventualne teže slučajeve.

Razgovarali smo o hitnim nabavkama potrebnog materijala, mislim da je sastanak bio neophodan. Napravili smo dosta dobrih stvari i razmijenili dosta informacija među našim vladama i da pošaljemo poruku građanima da radimo ono što je potrebno".

Premijer FBiH Fadil Novalić je kazao da su se analizirali svi aspekti ovog problema.

"Sabrali smo sve faktore koji bi trebali servisirati jedan ovakav problem. Analizirali smo šta se radilo i šta trebaju uraditi Vlade ukoliko dođe do situacije koja se procjenjuje kao epidemija".

"Ja bih ponovio mišljenje ministra Mandića koji kaže da su svi testovi do sada bili negativni, ali da će jednog dana biti pozitivni i tu ne trebamo paničiti. Postao sam optimist nakon što sam saslušao sve naše stručnjake koji su jako puno radili na prediktivnom servisiranju ovog problema. Čuli smo da klinički centri dobro sarađuju i već je napravljen izolatorij", kazao je Novalić i dodao:

"Lično sam došao do utiska da nema mjesta panici, čak i kada se pojavi virus".

(N1/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...