SVIJET U VELIKOJ PANICI: Ekonomski rast najniži od Velike recesije

Očekuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda u svijetu usporiti na 2,8 posto u 2020. godini

  • Ekonomija

  • 28. Feb. 2020  

  • 0

Globalni ekonomski rast vjerovatno će ove godine biti najniži od Velike recesije, odnosno od 2009., a zbog pojave koronavirusa i drugih faktora, prema projekcijama Bank of America (BofA), prenosi BiznisInfo.

Očekuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda u svijetu usporiti na 2,8 posto u 2020. godini, što će biti prvi put da rast bude ispod 3 posto od kraja recesije i financijske krize iz 2009. godine.

Glavni razlog za to je izbijanja koronavirusa, koji je usporio ekonomsku aktivnost u Kini.

Ekonomisti BofA kažu da su američko-kineski trgovinski rat, politička neizvjesnost i slabost u Japanu i nekim regijama Južne Amerike, također dio negativnih uzročnika.

"Produženi poremećaji u Kini naštetit će globalnim lancima snabdijevanja. Slab turizam bit će još jedan udarac za Aziju", rekla je ekonomistica BofA Aditya Bhave.

Nema pandemije ni recesije

Prema njenim riječima, ograničene epidemije, poput one u Italiji, moguće su u mnogim zemljama.

Kao dio globalnog usporavanja, BofA smatra da će rast u Kini ove godine iznositi 5,2 posto, za razliku od 5,9 posto prošle godine. Globalni rast isključujući Kinu iznosit će samo 2,2 posto, također najniže od vremena recesije.

Ekonomisti Bank of America još ne vide koronavirus kao pandemiju, pa ne misle da će doći do globalne recesije.

Umjesto toga, smatraju da je riječ o nastavku trenda usporavanja ekonomije do kojeg je došlo zbog niza faktora. Stanje će biti pogoršano i predsjedničkim izborima u SAD ove godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...