NATO REAGOVAO NA STRADANJE TURSKIH VOJNIKA: Slijedi osnaživanje turskih zračnih snaga

Ambasadori svih 29 država, članica NATO saveza su održali konsultacije u petak nakon zahtjeva Turske da to učine, a zbog aktuelne situacije u Siriji.

  • Svijet

  • 28. Feb. 2020  28. Feb. 2020

  • 0

Po članu 4 Washingtonskog sporazuma, bilo koji saveznik može zatražiti konsultacije kada  osjeća ugroženost u smislu teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i sigurnosti. 

Saveznici su izrazili duboko žaljenje zbog pogibije  turskih vojnika u Idlibu. Također su osudili neselektivne zračne napade sirijskog režima i Rusije, koja ih podržava, u pokrajini Idlib.

Pozvali su ih da zaustave ofanzivu, ispoštuju međunarodni zakon i podrže napore UN-a za mirno rješenje, navodi se u saopćenju NATO-a. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da je NATO solidaran s Turskom i nastavit će podržavati Tursku nizom mjera, uključujući osnaživanje zračnih odbrambenih snaga.

(Fena / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...