POZIV ČLANOVIMA VSTV-a KOJIMA JE TEGELTIJE PREKO GLAVE: Spasite čast, podnesite ostavke u VSTV-u, srušite kvorum, strašno je da vas još samo podržava Dodik!

Izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj postavi VSTV-a u najvišem zakonodavnom tijelu u zemlji, Predstavničkom domu Parlamenta BiH, samo je finalni, krunski dokaz da toj (sve)moćnoj družini, koja se samoproglasila nedodirljivom i nepodložnom bilo kakvoj demokratskoj provjeri, pa i smjeni, zapravo niko ne vjeruje, niti im iko drži leđa, osim što ih drže jedni drugima u paničnoj solidarnosti i posesivnoj volji za moć

  • SENAD ANTE-PORTAL

  • 29. Feb. 2020  29. Feb. 2020

  • 1

Piše: SENAD AVDIĆ

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine, u aktuelnom sastavu predvođeno Milanom Tegeltijom moglo bi se u narednom periodu održavati u životu samo zahvaljujući "dobroj volji" Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je najavio lider SNSD-a, poslanici njegove stranke u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH (četvero od pet koliko broji Klub Srba) neće podražati inicijativu za smjenu članova VSTV-a koju je ove nedjelje usvojio Zastupnički doma Parlamenta BiH na inicijativu Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH. 

Dodik je oštro ukorio poslanike opozicionih stranaka (Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa) zbog glasanja za Mektićev prijedlog, jer, su, kako je rekao, "prekršili dogovor i zaključke Narodne skupštine Republike Srpske da predstavnici iz RS-a neće sudjelovati u donošenju odluka na nivou Bosne i Hercvegovine". 

ŠTA JE MILETU MILO, A ŠTA MU SE SNILO 

Bojkotiranje donošenja odluka, kako je to osmislio Dodik, značilo bi glasanje protiv svih odluka na državnoj razini sve dok se na izglasa Zakon o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Lider SNSD-a, kao, ne zamjera opoziciji što traži smjenu članova VSTV-a, nego što uopće u Parlamentu BiH podržava inicijative koje sama ta opozicija (odnosno Mektić kao njen član) predlaže!?

Dodik je kazao kako on već dugo zahtijeva likvidaciju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i vraćanje nadležnosti pravosuđu Republike Srpske koje je prije petnaestak godina prenijela na državnu razinu. "Mi nismo odustali od vraćanja tih nadležnosti, ali ćemo na to još sačekati određeno vrijeme", tim je riječima on pokušao ublažiti dimenzije paradoksa u koji je upao; da traži zadržavanje postojećeg stanja u instituciji čije samo postojanje smatra nepotrebnim i neodrživim. Paradoksa u Dodikovim objašnjenjima i namjerama, međutim, uopće nema, ima samo njegovog manje-više predvidivog retoričkog pimplanja, kojim nastoji zaobići suštinu ovog slučaja. A suština je jednostavna i lako dokučiva: Dodik zna da ne može, ni sada, niti ikada kasnije, osim zakonskim vandalizmom i unilateralnim parlamentarnim huliganstvom, vratiti "prenesene entitetske nadležnosti" koje je, dobrovoljno i velikudošno, Republika Srpska (Dodik, dakle) "ustupila" Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

Dodikova računica je jasna: ako već mora da postoji pravosudno regulatorno tijelo na nivou države, a mora po slovu zakona, onda je idealno da to bude upravo ovo i ovakvo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće na čijem je čelu Milan Tegeltija. Sa ovakvim VSTV-om, niskog profesionalnog ugleda, destruiranog moralnog kredibiliteta, izbušenog brojnim sitnim aferama, kriminalom, klijentelizmom... Dodik ima solidan argument da dokazuje kako na državnom nivuo ništa ne može funkcionirati. VSTV mu je "urnek"  kako krovne institucije odumiru same o sebe, a sa njima i država, i da je to rezultat prirodnog procesa, a ne planski i svjesno, osptrukcijama isforsiranog samourušavanja u blatu kriminala i neprofesionalizma. 

URANIO MILORAD

Pored toga što primjerom obeščašćenog VSTV-a dokazuje da ništa u BiH ne može funkcionirati, Dodik nastupa tako, i uspijeva u suradnji sa bliskim političkim elitama iz druga dva tabora, osigurati da ako već ne funkcionira, neka to čini, nefunkcionira, dakle, u njihovu korist i u njihovom privatnom partikularnom, kriminalnom, nečasnom interesu!  

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je u proteklih godinu-dvije svojim činjenjem, a pogotovo nečinjenjem, izgubilo svaku vrstu autoriteta, ugleda i vjerodostojnosti. O njegovom prvom čovjeku, a time i članovima koji ga bezrezervno slijede, podržavaju i javno štite (što je kulminiralo u aferi "Potkivanje") svoj negativan stav iznijeli su svi kojima je monitoring pravosuđa u opisu radnog mjesta. Mediji u novinari koji su propitivali rad VSTV-a bivali su serijski tuženi za tešku klevetu i duboke duševne bolove, što je na lokalnim sudovima, prethodno biranim od oklevetanih duševnih bolesnika redovno presuđivanu u njihovu korist. Time je zatvoren prostor za javnu kritiku, a, pride, i finog se novca moglo sliti u njihove i porodične budžete.

Potom su uslijedile kritike sa mnogo autoritativnijih adresa, međunarodnih. Ured Visokog predstavnika, Misija OSCE-a, Misija Evropske unije u BiH, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Njemačke... su nedvosmisleno poručile da ovakav VSTV nema njihovu podršku, upozoravajući na nužnost njegovih reformi i kvalitativnih promjena. Ova upozorenja, koja su praćena i najavama uskraćivanja financijske i stručne pomoći, članovima VSTV-a  je na jedno uho ušla, a na drugo izašla. Još je indolentniji, gotovo dodikovski bezobrazan odnos "Tegeltijinih jedanaest" u VSTV-u prema reakcijama medija, javnosti, javnim iskazivanjem nezadovoljstva i pozivima građana na njihovu smjene, ili ostavke.

Mjesecima pripremanu analizu funkcioniranja pravosuđa koju je radio njemački pravni ekspert Reinhard Priebe, u kojem je rad VSTV-a ocijenjen poražavajućim kvalifikacijama, također nije ništa promijenio nabolje, čak je bio i predmet relativiziranja i anegdotalnog bagatelisanja.

Već je rečeno da je negativnom selekcijom u tužiteljstvima i sudovima VSTV-a osigurao zaštitu od javnih kritika kroz sudske i disciplinske progone svojih kritičara (Dragan Mektić, Božo Mihajlović, Branko Perić, pojedini novinari i redakcije...) oponenata i drugih neistomišljenika. Istovremeno se kroz mrežu trgovine utjecajem gledalo kroz prste i amnestiralo stvarne, golim okom vidljive prinčeve organiziranog kriminala, korupcije i rušenja ustavnog poretka, kako u politici, gospodarstvu, tako i unutar pravosudne zajednice. Pravosuđe je postalo instrument osvete i političkog progona, a ne neovisnog i profesionalnog provođenja zakona. 

Izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj postavi VSTV-a u najvišem zakonodavnom tijelu u zemlji, Predstavničkom domu Parlamenta BiH, samo je finalni, krunski dokaz da toj (sve)moćnoj družini, koja se samoproglasila nedodirljivom i nepodložnom bilo kakvoj demokratskoj provjeri, pa i smjeni, zapravo niko ne vjeruje, niti im iko drži leđa, osim što ih drže jedni drugima u paničnoj solidarnosti i posesivnoj volji za moć. I, da, sada i to imamo kao činjenicu: uz njih, postojan kano klisurina, stoji Milorad Dodik, i to u momentu kada sirovije, bezobraznije i drskije nego ikada kidiše na ustavno-pravni poredak države i kada mu se priprema novi set međunarodnih sankcija. Niko, od relevantnih domaćih i stranih institucija i pojedinaca, sa izuzetkom  Dodika, ne štiti VSTV od smjene, a s druge strane svi oni osim zarobljenog pravosuđa koje je instalirao upravo ovaj VSTV-a razrađuju svoje planove za sankcionaranje i uklanjanja političke mape pobješnjelog Maxa iz Laktaša. 

IZLAZ JE U IZLASKU IZ VSTV-A

Nije ovo više, odnosno nije nikada ni bilo, pitanje personalne naravi, niti se treba i smije vezivati za iritantni, problematični, pomalo karikaturalni lik i pojavu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Tačno je da je Tegeltija postojećoj posadi VSTV-a udario snažan lični pečat nesolidnosti, profesionalne, etičke, pa i estetske "posebnosti", brbljavog šarlatanstva i dovitljivih metoda, bolje rečeno instinkta preživljavanja. No, pravi je problem u tome kako je moguće da takav, proziran i predvidiv "lider" sve vrijeme ima skoro dvotrećinsku podršku članova VSTV-a, ljudi koji bi trebali imati neke svoje karijere, svoj dignitet, autonomiju, odgovornost prema javnosti, struci, kolegama ("svoje ja")?  Kako se osjećaju ti ljudi, bude li im neugodno imalo, nakon što su im svi okrenuli leđa, domaći, stranci, mediji, političari, struka, obični građani... svi osim čovjeka koji je cijeli svoj radni i politički vijek potrošio na zaobilaženje zakona i siledžijsko rušenje pravnih normi? 

Postoji, naravno, unutar VSTV-a i manjina, nedovoljno glasna i osposobljena da promijeni negativan tok stvari i vrati toj instutuciji barem malo dostojanstva i (samo)poštovanja. Radi se o petero ljudi, koji su proteklih mjeseci manje, ili više javno i odvažno demonstrirali neslaganje sa politikom koju vodi Tegeltija i njegove vjerne zamjenice. Ako bi se tih pet članova (Amila-Mimica Kunosić, Selim Karamehić, Slavo Lakić, Mahmut Švraka i Goran Nezirović) povukli, dali ostavke u članstvu, Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće bi izgubilo kvorum (koji iznosi jedanest članova), ne bi moglo raditi, niti donositi odluke. Pomoć poslanika Dodikovog SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH ne bi im bila ni od kakve koristi, čak ukoliko bi bila "podebljana" glasovima četvero Čovićevih narodnih deputata iz HDZ-a BiH.  

Niko od članova VSTV-a izlaskom iz tog obeščašćenog i obesmišljenog organa neće ostati bez posla, svi oni već imaju funkcije u sudovima, tužiteljstvima, advokaturi. Nije napuštanje tog višekratno torpedovanog broda odveć rizičan, ali jeste naglašeno moralan, poželjan i odgovoran čin. Treba se samo na njega odlučiti i uvjeriti i sebe i druge da nije baš svaka bitka izgubljena, niti svaki tiranin vječan i nepromjenjiv.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...