VUČIĆ OPET BUDALESA: "Albanci nas u Washingtonu "miniraju" filmom"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Matthew Palmer i Richard Grenell smatraju da je važno da se potpuno ukinu takse Prištine, kako bi moglo da se razgovara o važnim suštinskim pitanjima. On je ispričao i kakva kampanja se u SAD-u vodi protiv Srbije

  • Regija

  • 01. Mar. 2020  01. Mar. 2020

  • 3

Aleksandar Vučić je novinarima u Washingtonu rekao da je zahvalan i Grenellu i Palmeru na iskrenosti i na tome što na snažan način insistiraju na tome da se takse ukinu, kao i što ne podržavaju namjeru Albina Kurtija da djelimično ukine takse.

"Oni smatraju da je važno da se ukinu takse da bismo mogli da razgovaramo o važnim, suštinskim pitanjima. Meni nije nije problem da se sastanem sa Thacijem i Kurtijem na panelima, ali razgovora o suštinskim i statusnim pitanjima neće biti dok se ne ukinu takse. To sam rekao i Palmeru", istakao je Vučić i dodao da se u protivnom može razgovarati samo o tehničkim pritanjima. Kaže da to zna i Grenell i dodaje da je i pravično da takse budu ukinute.

Upitan da li će doći do susreta sa Hašimom Thacijem, koji je takođe u SAD-u, Vučić je kazao da to još ne zna.

"Nemam ništa protiv susreta, ali čekam rezultate o taksama. Da li ćemo da se sretnemo negde nisam imao problem, ali stvarnih pregovora o bilo kojem statusnom pitanju neće biti", istakao je Vučić i podsetio da se sa Thacijem i Kurtijem sreo i u Munchenu.

"Ali, oni neće biti na AIPAC-u i to je velika šansa za Srbiju", rekao je Vučić. Prenio je i da se u SAD-u Srbija suočava sa kampanjom koju su Albanci poveli preko filma Hrvata, Jakova Sedlara koji pokušava Srbe da prikaže u negativnom svjetlu tokom Drugog svjetskog rata.

"Da je tobože Nedićeva vlada progonila Jevreje, bez istorijskih činjenica i stvarnih podataka, a kako su ih Albanci i muslimani spasavali od Srba", rekao je Vučić.

Dodao je da su pritom pomiješali i godinu kada je Einstein došao u Ameriku, da u filmu ima i drugih grešaka, ali da će ga sutra pustiti u New Yorku i Washingtonu.

"Pokušavaju na sve načine da spreče da se glas Srbije čuje na AIPAC-u, ali ja ću pokušati da odgovorim na najbolje moguće načine", naveo je Vučić i pomenuo koliko je samo novca dato da se ne bi pomenuo Jasenovac na raznim manifestacijama.

Vučić je, nakon sastanka sa izaslanikom SAD-a za Jugoistočnu Evropu (JIE) Matthewom Palmerom, rekao i da Amerika pokazuje sve veću zainteresovanost za JIE, što je i šansa za Srbiju.

Vučić je, u Washingtonu u izjavi novinarima, podsjetio da je Palmer izaslanik ne samo za Zapadni Balkan, već i Jugoistočnu Evropu, te da se bavi i problemima Turske i Grčke, ne samo pitanjima Srbije.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima regiona, razmenili mišljenje i stavove. Amerika pokazuje sve veću zaintresovanost za probleme koji postoje u čitavoj JIE. Mislim da će se to kroz različite vidove pokazati", podvukao je on.

Vučić je razgovarao i da Adamom Boehlerom kojeg je nedavno predsjednik SAD-a Donald Trump postavio kao lidera razvojne finansijske korporacije, koja je po prvi put stavila Zapadni Balkan kao interesatno mjesto za investicije.

"Ako smem da kažem uz mnogo ne lakih stvari sa kojima ćemo se suočavati to je velika prilika za Srbiju. Posebno u šta žele da investiraju je privatni sektor, i to je velika stvar koja može drastično da doprinese našem daljem razvoju", rekao je on.Vučić je istakao nakon sastanka sa izaslanikom SAD za Jugoistočnu Evropu (JIE) Matthewom Palmerom, da Amerika pokazuje sve veću zainteresovanost za JIE, što je i šansa za našu zemlju.

Na Instagram profilu "buducnostsrbijeav" objavljene su i fotografije sa susreta Vučića i Palmera.

Vučić boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti SAD-u tokom koje će se sastati sa brojnim američkim funkcionerima, uključujući i američkog državnog sekretara Mikea Pompea s kim će, kako je najavio, dominantna tema razgovora biti Kosovo.

Predsjednik Srbije će večeras učestvovati i na godišnjoj konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove AIPAC na kojoj će govoriti o globalnim izazovima. Na konferenciji on će govoriti o srpsko izraelskim odnosima i globalnim izazovima.

"Osećam veliku tremu i odgovornost pred obraćanje na konferenciji Američko - izraelskog komiteta za javne poslove. Poslednje pripreme", napisao je Vučić na Instagram profilu "buducnostrbijeav".

(Tanjug/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...