KO NIJE VRATIO DIPLOMATSKI PASOŠ BOSNE I HERCEGOVINE: Evo šta kaže Nebojša Regoje...

Regoje je konstatovao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj lica i članova njihovih porodica prestaje pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša ili ističe period važenja

  • Vijesti

  • 04. Mar. 2020  

  • 0

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine tokom proteklih pet godina izdalo je ukupno 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeći, a onima koji su izgubili pravo na posjedovanje diplomatski pasoši su poništeni, potvrdio je Srni načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva Nebojša Regoje.

On je istakao da trenutno niko nije u posjedu diplomatskog pasoša, a da mu to pravo ne pripada.

Regoje pojašnjava da su zvaničnici, organi, organizacije, odnosno institucije u BiH čiji funkcioneri imaju pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša navedeni u listi A i listi B u Pravilniku o izdavanju diplomatskih pasoša i Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika.

"U periodu od 2. marta 2015. godine do 3. marta ove godine ukupno su izdata 1.154 diplomatska pasoša koja su trenutno važeća, a što uključuje sve kategorije nosilaca prava - trenutni zvaničnici i članovi njihovih porodica, diplomate u sjedištu Ministarstva inostranih poslova i diplomatsko-konzularnoj mreži i članovi njihovih porodica", rekao je Regoje.

Regoje je konstatovao da ovaj broj praktično gotovo svakodnevno varira jer za izvjestan broj lica i članova njihovih porodica prestaje pravo na posjedovanje diplomatskog pasoša ili ističe period važenja.

Prema podacima Ministarstva, ukupno 37 bivših političkih funkcionera, ambasadora i drugih zvaničnika nije vratilo diplomatske pasoše u sjedište Ministarstva nakon što su izgubili pravo da ih koriste.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...