IRAN ODGOVORIO NA AMERIČKU PONUDU: "Ukinite barem sankcije na lijekove"

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da, ukoliko Sjedinjene Države zaista žele da pomognu Iranu u borbi protiv koronavirusa, one bi trebale ukinuti sankcije Islamskoj Republici, uključujući i one na uvoz medicinskih potrepština.

  • Svijet

  • 04. Mar. 2020  

  • 0

Rouhani je odbacio kao „laž“ američku ponudu da pomogne Iranu u borbi protiv epidemije koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19.

- Naš narod dobro zna da vi (američki zvaničnici) lažete, da ne govorite istinu – izjavio je Rouhani na sastanku vlade u srijedu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu da je Washington spreman da pomogne Irancima u borbi s epidemijom novog koronavirusa.

- Sve što oni trebaju da učine je da zatraže pomoć – kazao je Trump.

- Washington je pokrenuo „najgrešniju“ akciju protiv Iranaca u protekle dvije godine ponovo uvodeći sankcije na uvoz hrane i lijekova, i sada se krije „iza maske solidarnosti“ tvrdeći kako nastoji pomoći iranskom narodu- kazao je Rouhani.

- Ako zaista govorite istinu, trebali bi barem ukinuti sankcije na lijekove. To bi bio prvi korak. I nakon toga trebate reći da činite zlo prema iranskom narodu i trebali bi uputiti izvinjenje - dodao je Rouhani.

Iran je objavio prve slučajeve koronavirusa u centralnom gradu Qomu 19. februara.

Iransko ministarstvo zdravstva saopćilo je u srijedu da je u epidemiji koronavirusa u Iranu zaraženo 2.922 ljudi širom zemlje, od kojih su  92 osobe preminule.

Ukupno 552 osobe izliječene su u bolnicama, navodi ministarstvo u saopćenju, prenosi Xinhua.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...