JASMIN MUJANOVIĆ ZA "SB": "Dodik, Čović i Putin imaju ZAJEDNIČKI PAKT da..."

... udalje BiH od njenih euroatlanskih ciljeva.

  • Politika

  • 04. Mar. 2020  05. Mar. 2020

  • 2

Danas je iz Ministarstva vanjskih poslova Rusije pružena puna podrška Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda kojim se predviđa eliminiranje stranih sudija, a na kojem su predano radili Milorad Dodik i Dragan Čović.

- Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH - ističe se u saopštenju ruskog ministarstva.

Rusija je također apelovala na predstavnike međunarodne zajednice u BiH da se, kako stoji u saopštenju, “strani partneri uzdrže od procjena koje doprinose daljem komplikovanju situacije u BiH”.

Jasmin Mujanović, profesor politologije na Elon Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, za “Slobodnu Bosnu” je istakao da nema ništa novo u ovom potezu Rusije jer se Moskva od 2014. godine aktivno zalaže sa secesionističke i antidržavne tendencije SNSD-a i HDZ-a.

- U principu, ovo ništa ne mijenja osim što nam opet dokazuje da Dodik, Čović i Putin imaju zajednički pakt da udalje BiH od njenih euroatlanskih ciljeva, naročito što se tiče tog Atlanskog puta, to jest pristupanje BiH NATO alijansi, ističe Mujanović za “Slobodnu Bosnu”.

Na pitanje „Slobodne Bosne“ da li je indikativno da podrška iz Moskve liderima HDZ-a i SNSD-a stiže baš u vremenu kada BiH treba da se suoči sa najvećim talasom migranata od početka migrantske krize, Mujanović ističe da je migrantski faktor više slučajnost u ovom slučaju.

- SNSD, HDZ i Ruska ambasada već godinama rade na projektu oslabljenja političkih i demokratski kapaciteta države BiH. Naravno da situacija s migrantima neće pomoći, ali ne radi s tome. Dakle, pitanje migranata je simptom a ne uzrok ove dinamike, smatra Mujanović.

U posljednje vrijeme aktuelna je i tema sankcija Miloradu Dodiku od strane Europske unije nakon što je bivši Visoki predstavnik u BIH Wolfgang Petrich izjavio da se u Briselu ozbiljno razmišlja o toj mjeri. Mujanović je podsjetio da se već godinama vrlo glasno zalaže za te sankcije.

- Čak sam u nekoliko navrata probao objasniti različitim Evropskim funkcionerima kako bih se to tačno moglo izvesti, na nivou EU ili čak samo na nivou pojedinih država članica, npr. Njemačke. Međutim, u mom iskustvu, unutar EU jednostavno ne postoji ni želja ni kapacitet za takav potez. A to Dodik također zna, i zato se Evropljanima smije u lice na svaki mogući način, dok se plaši SAD-a. Dok Brisel ne nauči da kriminalna politička klasa u BiH i na Balkanu se samo boji batina i brine se samo za svoje džepove mi ne možemo očekivati neki značajni preokret u regionu.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...