THACI ŽESTOKO REAGOVAO, NE PRAŠTA MU IZNEVJERENO OBEĆANJE: "Strateška greška EU ukoliko imenuju Lajčaka za izaslanika"

Predsjednik Republike Kosovo Hashim Thaci kritikovao je mogući izbor šefa slovačke diplomatije Miroslava Lajčaka za specijalnog izaslanika Evropske unije u dijalogu između Kosova i Srbije, tvrdeći da bi to bila strateška greška EU, prenosi Gazeta Express.

  • Regija

  • 04. Mar. 2020  04. Mar. 2020

  • 0

- Kredibilitet za vodeću ulogu imaju predsjednik Donald Trump i ambasador Richard Grenell - i za Kosovo i za Srbiju. Ne poričem ulogu EU, sa kojom sam prethodnu deceniju sarađivao i isticao povoljnosti koje je Kosovu donio sporazum iz 2013, mada, naravno, još ima problema. Ali danas imamo posla sa EU u kojoj još ima pet zemalja koje nisu priznale Kosovo i imamo predstavnika vanjske politike koji dolazi iz države koja nije priznala nezavisnost Kosova, ali je prihvatila Ahtisaarijev plan - kazao je Hashim Thaci.

Podseća da je svih ovih godina Lajčak bio šef diplomatije Slovačke, koja nije priznala Kosovo.

- Kakav je njegov stav u odnosu na Kosovo? Neutralan? Ne, hvala. Prva odluka koju EU treba da donese je (vizna) liberalizacija, koja treba da se dogodi kako bi se vratilo malo vjere, u suprotnom, sa pravom je nizak nivo povjerenja - ocenio je Thaci.

Istakao je da Evropa nije jedinstvena, a spomenuo je i Lajčakovo glasanje protiv prijema Kosova u UNESCO.

- Ko garantuje da će Lajčak doći u Prištinu sa podrškom svih država EU. To evropsko nejedinstvo u Briselu pogrešan je pristup, a imenovanje takve ličnosti je strateška greška. To je pogrešan odnos prema dijalogu između Kosova i Srbije - smatra Thaci.

Prema njegovim mišljenju, na taj položaj treba da dođe neko iz zemlje koja je priznala Kosovo.

- Sa druge strane, naglašavam da moramo da imamo vrlo ozbiljan i odgovoran pristup prema svim angažovanjima. Ja sam bio svjedok kada smo članstvo u UNESCO-u izgubili zbog dva glasa, a jedan od ključnih koji je obećao da će glasati za Kosovo, a na kraju spustio slušalicu i glasao protiv je Miroslav Lajčak - naveo je Thaci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...