RADONČIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Mi ćemo podići policiju da vraća migrante u Republiku Srpsku, pa neka ih onda oni vraćaju u Srbiju…“ (VIDEO)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić govorio je za BHRT o predstojećem migrantskom valu koji prijeti našoj zemlji

  • Politika

  • 06. Mar. 2020  

  • 5

Hiljade migranata prelazi tursko-grčku granicu, a migrantska ruta ide preko BiH.

„Ovdje su svakodnevno sastanci sa ljudima iz Granične policije, Službe za poslove sa strancima, entiteskim policijama, sa kantonalnim će uslijediti. Mi ćemo pokušati da uradimo maksimum, da iz kamena iscijedimo vodu i ja u tom smislu nisam ni pesimističan. Pod uslovom, naravno, da Evropska unija završi svoj posao i da prestane diskriminatorski odnos prema Bosni i Hercegovini da ovo treba biti plato gdje će oni skupljati migrante, birati ko je radno sposoban i kvalitetan, a ono što je ‘bofl’ iz te populacije, ostavljati Bosni i Hercegovini. To više neće moći“, kaže ministar Radončić.

Za migrantsku krizu potreban je regionalni pristup, smatra ministar Radončić i najavljuje susrete sa zvaničnicima susjednih zemalja, Srbije i Crne Gore, ali i zvaničnicima u Briselu.

„Mi prvo treba da ‘poskupimo’ rutu preko BiH, da migranti znaju da im se ne isplati prolaziti kroz BiH. U tom smislu je dobro da je Hrvatska zablokirala prelazak granice. BiH sada ima male opcije. Nama na 25 kilometara zelene linije ide samo jedan policajac. Sada, da imamo novac i da zaposlimo 1200 nedostajućih policajaca, vi ne možete poslati civila na granicu, on mora kao policijski službenik završiti osmomjesečnu školu, a treba vam mjesec ili dva da raspišete konkurs. Radimo sada ono što možemo, pojačavamo Graničnu policiju sa ljudima iz SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i prebacujemo snage sa zapadne na istočnu granicu BiH. To je ta prva mjera. Vidjećemo i da se dodatno Granična policija pojača sa ljudima iz MUP-a Republike Srpeke“, kaže Radončić.

Ministar sigurnosti BiH očekuje da entitetske vlasti u Republici Srpskoj prihvate svoj dio odgovornosti u suočavanju s izbjegličkom i migrantskom krizom. Tvrdoglavo protivljenje može izazvati novi problem, smatra Radončić.

Mi ćemo u tom slučaju biti prinuđeni da našim policijskim snagama Federalne uprave policije i kantona vraćamo migrante Republici Srpskoj, pa neka ih ona vraća Srbiji, pa neka ih Srbija vraća nazad. Ali, to nije smisao, i ja ne želim o tome da razmišljam, a kamoli da to uradim. RS je neodvojivi dio BiH i ja očekujem da ćemo tu naići na razumijevanje koje do sada nije postojalo, kaže Radončić.

Radončić očekuje od vlasti u RS-u da promijene i stav o angažiranju Oružanih snaga BiH na granici. Prethodni saziv Vijeća ministara „prespavao“ je migrantsku krizu, kaže ministar sigurnosti i navodi da neće dozvoliti da sav teret krize padne na Krajinu i na Tuzlanski kanton, ako se ostvari scenarij da u BiH ulazi po desetak hiljada migranata dnevno.

„Oni (migranti op.a.)ne žele da budu u BiH. Neko im je zapriječio put pred hrvatskom granicom, a prije toga su prošli dvije granice EU, na ulazi i na izlazu iz Grčke i sad tu neko pravi plato ili rezervoar, gdje bira ko valja, a ko ne valja. BiH ima suvereno i legitimno pravo da to ne dozvoli i neko mora preuzeti tu vrstu hrabrosti da to kaže našim evropskim prijateljima. Mislim da se to do sada nije dešavalo. Mi smo previše brinuli šta će reći nevladine organizacije, šta će reći gospođa Mijatović (Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope) šta će reći Marko i Janko i ugrozili su vlastito stanovništvo. Ne smijemo dozvoliti da budemo plato za migrante iz jednog jedinog razloga. Ovo nije kriza koja će trajati nekoliko mjeseci. Ovdje se radi o međukontinentalnom preseljavanju naroda. Nikada u historiji svijeta za kraće vrijeme nije izvršena veća migracija, zahvaljujući novim prevoznim sredstvima. I treba sve to da plati BiH, naročito prostor na kojem žive Bošnjaci. Nema šanse“.

Pogledajte cijeli razgovor.

https://youtu.be/AQaUjo_mBsI

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...