VELIKA AFERA POTRESA RS: Igor Radojčić svjedočio na sudu; Grad Banja Luka oštećen za više od 7 miliona KM

Koristili smo se svim pravnim sredstvima kako bi u predmetima “Naš dom” i “Građa” zaštitili i sačuvali imovinu koja pripada Gradu Banjaluka, rekao je na sudu Radojčić.

  • Hronika

  • 06. Mar. 2020  06. Mar. 2020

  • 0

Rekao je ovo danas u Okružnom sudu u Banjaluci gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Kao jedan od glavnih problema istakao je da Grad Banjaluka nije bio obaviješten o rješenju kojim je gradska imovina dodijeljena preduzeću „Naš dom“, niti su učestovali u drugostepenom postupku.

Radojičić se tokom današnjeg suđenja žalio i na lošu komunikaciju koju su imali s Pravobranilaštvom Republike Srpske, sa sjedištem u Banjaluci.

Radojičić je bio svjedok optuženim rukovodiocima i saradnicima u RUGIP koji se terete da su raznim malverzacijama u predmetima „Naš Dom“ i „Građa“ oštetili Banjaluku za oko 7,43 miliona maraka.

U ovom slučaju optuženi su bivši pomoćnik direktora u RUGIP Aleksandar Deurić, načelnik Odeljenja za nadzor u RUGIP Dragan Grulović, te radnice Doris Kremenović i Željka Milinković.

Radojičić, koji je svjedočio na poziv odbrane, pojasnio da je grad imao određenih problema u komunikaciji s Pravobranilaštvom RS u Banjaluci oko privatizacije imovine.

– Kada sam 2016. godine preuzeo mandat gradonačelnika Banjaluke predmet „Naš Dom“ me dočekao na stolu, a ubrzo je stigao i „Građa“. Pravobranilaštvo je zastupalo Grad, koji je učestovao u prvostepenom postupku. Međutim, za drugostepeno rješenje u predmetu „Naš Dom“ saznali smo tek kada je to preduzeće tražilo da mu se ustupi objekat. Grad je učinio i čini sve da nađe rješenje da zaštiti imovinu – rekao je Radojičić.

Istakao je da smatra da je imovina u predmetima „Naš Dom“ i „Građa“ gradska i da za to postoje ranije sudske odluke.

Nakon Radojičića u sudnici je saslušan i njegov prethodnik Slobodan Gavranović, koji se takođe prisjetio da ih Pravobranilaštvo nije obavijestilo o rješenju RUGIP kojim je gradska imovina privatizovana u slučaju „Naš Dom“.

altFoto: Goran Obradović/RAS Srbija

– U prvostepenom postupku interese je zastupalo Pravobranilaštvo s kojim smo imali relativno dobru saradnju. Nakon prvostepenog rješenja, kojim se imovina daje pomenutom preduzeću, Grad i Pravobranilaštvo su se složili da na to treba uložiti žalbu. Poslije toga nismo obavještavani o tom slučaju – rekao je Gavranović.

Šef Odsjeka za pravna pitanja i propise GU Banjaluka, Nataša Vukmirović, pojasnila je da je na toj funkciji od 2015. godine i da su imali dobru saradnju s Pravobranilaštvom u Banjaluci sve do septembra 2016. godine.

– Loša komunikacija je nastupila kada je za šefa u Pravobranilaštvu postavljen Mirko Stojčinović. Nismo zvanično obaviješteni da neće da nas zastupaju već smo jednostavno isključeni iz postupaka. Bilo je neko pismo u kojem je rekao da više neće obavještavati Grad o postupcima – kazala je Vukmirovićeva i dodala da u ovim slučajevima nije bilo sukoba interesa između Grada i Republike Srpske.

Šteta od 7,43 miliona KM

Republičko tužilaštvo tereti Deurića, Grulovića i Kremenovićevu da su nezakonito omogućili da firma “Naš Dom” stekne pravo svojine nad zgradom i pomoćim objektom u Grčkoj ulici čime su im probavili korist 2,18 miliona maraka.

Grulovića i Kremenovićevu još terete da su nezakonito omogućili da firma “Građa” stekne pravo vlasništva na parcelom od 33.000 kvadrata čime je Banjaluka oštećena za 5,25 milina KM. Grulović i Milinkovićeva optuženi su da su dogovarali obustavu istrage u predmetu “Varnica Marija”, koju je vodilo banjalučko Okružno tužilaštvo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...