MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Evo kako najbrže otkriti prevaru pri kupovini polovnog automobila… (VIDEO)

Kod kupovine polovnog vozila najvažnije je provjera da automobil nije bio slupan i nakon toga, više ili manje stručno popravljen

  • Auto

  • 13. Mar. 2020  

  • 0

Nažalost, pri takvim se popravcima, u pravilu, ide na što jeftiniju varijantu, a osim „muljanja“ s izvedbom karoserije moguće su i manjkavosti u izvedbi, poput nedostatka zračnih jastuka.

Zbog toga je iznimno važno prije kupovine temeljito pregledati automobil.

U prvoj fazi treba provjeriti VIN oznake na automobilu i sve dokumente. Preporučljivo je otići u ovlašteni servis da saznate sve službene informacije o tom automobilu. Saznate li išta nepodudarno s onim što je naveo prodavač, odmah odustanite.

U drugoj fazi detaljno provjerite automobilski lak i posebno treba biti oprezan ako je stariji automobil svježe obojen. No, mnogi automobili na naše tržište rabljenih dolaze tako što su prethodno bili slupani i potom popravljeni.

No, popravak se teško može sakriti. Kod lošijeg posla mogu se uočiti neravnine, pod posebnim, čak i običnim osvjetljenjem, curenja, prskanja, prelazak boje na rubovima…

Debljina laka od 147 µm ne otkriva da je karoserija naknadno obojena, no, je li to stvarno bio slučaj, pokazuje provjera na svim ostalim plohama i rubovima karoserije.

A ako je posao dobro ‘zakamufliran’, ostaje najvažnija provjera – debljina laka. Kod većine novih automobila je od 80 do 180 µm (mikrometara), dakle, otprilike desetinku milimetra.

Za to treba koristiti mjerač debljine laka.

No, provjeru je najbolje prepustiti stručnoj osobi, odnosno djelatniku kvalitetnog servisa za limariju i lakiranje.

Vrata treba prva pregledati jer su popravci na njima najčešći.

Važno je to otkriti prije kupnje, pa odustati ili tražiti smanjenje cijene.

Pregled debljine laka na krovu iznimno je važan, jer bojenje i popravljanje gornjeg dijela automobila, što otkriva izmjerenih 303 µm, ukazuje da je automobil pretrpio veće oštećenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...