KORONAVIRUS PONIŠTIO SCHENGEN: Sve više evropskih država zatvaraju granice

Sve je više evropskih zemalja koje zbog širenja virusa korona zatvaraju svoje granice ili najavljuju nove restrikcije narednih dana.

  • Svijet

  • 14. Mar. 2020  14. Mar. 2020

  • 1

Danska, Poljska, Češka zabranile su ulazak u zemlju svim strancima, s tim što je Prag uveo i svojim državljanima zabranu izlaska iz zemlje.

Slovačka je zatvorila granice za sve strance osim za Poljake.

Austrija je zatvorila tri granicna prelaza s Italijom za sve strance, osim one koji imaju ljekarske nalaze ne starije od četiri dana.

Ukrajina je zatvorila granične prelaze za strance na dvije nedjelje, a Mađarska granice s Austrijom i Slovenijom, prenosi BBC.

Slovenija je zatvorila šest graničnih prelaza s Italijom. Suspendovan je saobraćaj autobusima i vozovima je suspendovan.

Rumunija je zatvorila granice s Mađarskom, Ukrajinom, Bugarskom i Moldavijom, a Albanija s Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom.

Kipar je takođe zatvorio granice, a ulazak u zemlju u narednih 15 dana biće moguć samo njihovim državljanima.

Ministar zdravlja Srbije, Zlatibor Lončar, najavio je noćas da će Srbija zatvoriti granicu prema Rumuniji. 

Lončar je kazao da će ta odluka biti donesena na vanrednoj sjednici Vlade Srbije jer, kako kaže, postoji opasnost širenja virusa iz Rumunije.

Na svim graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine pojačana je kontrola putnika i robe, ali trenutno nema dužih zadržavanja. Svi međunarodni granični prijelazi sa Srbijom i Hrvatskom su u funkciji.

Od sinoć su od strane Granične policije Crne Gore zatvoreni međunarodni prijelazi Hum-Šćepan Polje i Vitine-Šule.

(SL.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...