OTVORENO PISMO VESNE ŠVANCER: "Opljačkana sam u centru Sarajeva! Vjerujem da taj incident ima političku pozadinu!"

Nekadašnja potpredsjednica Federalnog parlamenta Vesna Švancer obratila se Slobodnoj Bosni s molbom da objavimo njeno pismo u kojem tvrdi da je prije neki dan opljačkana u centru Sarajeva.

  • Mini market

  • 14. Mar. 2020  14. Mar. 2020

  • 7

Vesna Švancer u pismu navodi kako vjeruje da ovaj događaj ima političku pozadinu jer se incident desio samo nekoliko dana nakon što su mediji objavili skoriji izlazak njene knjige pod naslovom "Progonjena" u kojem će, kako tvrdi, iznijeti niz činjenica koje bi mogle teško kompromitirati političke zvaničnike u BiH. 

U nastavku teksta pročitajte njeno pismo u cjelosti upućeno javnosti.

"Shodno tome da je dana 8.3.2020. godine, portal Slobodna Bosna i drugi mediji objavili članak u kojem je najavljen skorašnji izlazak moje knjige pod nazivom „PROGONJENA“,„progonjena“je sljedećeg dana, oko 19:00 sati, na relaciji SCC – Tržni centar „ALTA“, na  osvijetljenoj dionici pokrivenoj video nadzorom bila izložena profesionalnom napadu od strane jedne ili više NN osoba kojom prilikom mi je iz torbice otuđen novčanik sa ličnim dokumentima, određenim iznosom novca i drugim ličnim stvarima.

Sva prestrašena, otišla sam u Policijsku upravu Centar MUP-a KS gdje sam obavila razgovor sa policijskim službenikom Amirom Delićem, koji mi je tom prilikom saopštio da se vjerovatno, radi o migrantima, te sam se usprotivila navedenoj konstataciji iz razloga što se migranti bili znatno udaljeni od dionice puta kojom sam se kretala (SCC-Tržni centar „ALTA“), nakon čega sam potpisala „zapisnike o otuđenim predmetima, koji mi nisu predati, da bi na kraju, ostavivši telefonski broj gospodinu Deliću, bila obaviještena da će me „pozvati“....

S razlogom uplašena za ličnu bezbjednost, u jutarnjim satima, ponovo sam otišla u navedenu PU u namjeri da ovlaštenim službenim licima predložim da se, poštujući zakonsku proceduru, izvrši pregled sistema video nadzora instaliranog na kritičnoj lokaciji,odnosno trasi mog kretanja.

U Policijskoj upravi Centr naišla sam na neočekivanu opstrukciju i otpor dežurnih policijskih službenika. Policijski službenik Amir Delić je odbio da me primi, tako da sam za vrijeme boravka u toj zgradi, i mnogobrojnih poziva upućenih ovlaštenim službenim licima, naposlijetku dobila broj od inspektora,izvjesnog Bihorca, koga sam telefonskim putem kontaktirala i predložila mu najlogičniju stvar, a to je da se u saradnji sa tužilaštvom Kantona Sarajevo, i u zakonom predviđenoj proceduri, izuzme snimak sa nadzornih kamara na opisanoj lokaciji,odnosno trasi kretanja na kojoj se desio opisani događaj.

Policijski službenik Bihorac je tom prilikom izrekao notornu laž – da je sistem video nadzora predratni i da je on sve završio, pa sam, nezadovoljna ovim odgovorom, u nadležnom kantonalnom tužilaštvo, prvo, obavila razgovor sa tužiteljicom Majom Jovičić-Breko,koja me je uputila na dežurnu tužiteljicu Ruždić, kojoj sam u najkraćem prenijela da sam u bliskoj prošlosti bila politički angažovana, obavljajujći visoku dužnost u Federaciji BiH i da sam dan poslije objave članka u „SB“ u kojem je najavljen sadržaj i vrijeme izlaska moje knjige koja će obilovati velikim brojem istinih i kompromitirajućih činjenica za najviše političke dužnosnike, bila „opljačkana“, tako da navedeni čin ni u kom slučaju ne smatram slučajnim, odnosno na strani izvršilaca krivičnog djela, motivom u vidu pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Zbog navedenog, s razlogom, ponavljam da sam još uvijek uplašena za ličnu bezbjednost, te napominjem da je kantonalna tužiteljica KS Ruždić bila izuzetno profesionalna i korektna i da je demantovala neistine Bihorca, rekavši, odnosno potvrdivši mi egzistiranje sistema video nadzora na kritičnoj lokaciji, kao i činjenicu da iz PU Cenar nisu dobili nikakve informacije, niti izvještaj povodom izvršenja krivičnog djela koji sam prijavila u OKP PU Centar MUP-a KS

Uplašena i ljuta, otišla sam u Jedinicu za profesionalne standarde MUP-a KS (Unutrašnju kontrolu), kojom prilikom me primio gospodin Robert Jurak i uz čiju pomoć i posredovanje sam, napokon, dana 12.3.20120. godine u PU Centar dobila potvrdu u kojoj su navedeni predmeti koji su mi otuđeni, s tim da je na navedenoj potvrdi, kao datum sačinjavanja, naveden 10.3.2020. godine.

Kako god, odgovorno tvrdim da me „(ne)imenovane“ sile neće zastrašiti i da će moja knjiga uskoro ugledati „svjetlost dana“.

Imajući u vidu naprijed navedeno, kao i to da je moja sigurnost i dalje ugrožena,molim vas da sadržaj otvorenog pisma objavite u cjelosti."

S poštovanjem,

Vesna Švancer

alt

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...