SAMSUNG ISPRED SVIH: Razvijaju bateriju za električne automobile spektakularnog dometa, a tajna je u ovim materijalima

Skoro svi proizvođači automobila posljednjih su se godina posvetili razvoju potpuno električnih vozila. Iako to nije bilo pretjerano očekivano, velike tehnološke kompanije poput Googlea, Samsunga i Dysona uočile su i svoj „komad kolača“ u toj industriji pa sada žele ozbiljno konkurirati.

  • Auto

  • 17. Mar. 2020  17. Mar. 2020

  • 0

Tako je korejski Samsung nedavno objavio da je vrlo blizu završetka razvoja baterije s krutim tvarima. Riječ je o vrsti baterija koje bi trebale znatno ubrzati punjenje, a ujedno i povećati domet svih električnih automobila. 

Brojni stručnjaci smatraju da takve baterije još nećemo vidjeti nekoliko godina na tržištu jer je vrlo teško razviti da bude potpuno funkcionalna, ali Samsung vjeruje da je vrlo blizu kraja razvoja. Korejska kompanija čak je objavila i detaljan plan prototipa baterije u japanskom naučnom časopisu.

Prema objavljenom planu, baterija bi trebala imati anodu (negativni terminal) napravljenu od kompozita ugljika i srebra. Takvo rješenje povećalo bi gustoću baterije, a ujedno omogućilo smanjenje veličine baterija za čak 50 posto od današnje tehnologije litij-ionskih baterija.

Baterija s krutim tvarima trebala bi omogućiti doseg veći od 800 kilometara po jednom punjenju, te Samsung smatra da bi trebala izdržati minimalno hiljadu kilometara. „Nastavljamo s poboljšanjem i razvojem baterija s krutim tvarima kako bi tehnologiju baterija podigli na znatno veći nivo“, dodaju iz Samsunga.

Iako ovakvo rješenje zvuči odlično na papiru, treba uzeti u obzir da će sam domet i trajanje takvih baterija ovisiti o veličini i masi vozila. Željno iščekujemo ovakvo rješenje jer bi to moglo ozbiljno promijeniti automobilsku industriju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...