„SB“ OTKRIVA: RODIJAČKO - STRANAČKE MOSTARSKE VEZE: Nesalomivi ravnatelj Kvesić oličenje je HDZ-ove višedecenijske vladavine, na kraju će opet SVE SREDITI BADŽO…

Skandal u mostarskoj klinici nakon otkrića prvog slučaja zaraze koronavirusom samo je vrh ledenog brijega

  • Mini market

  • 20. Mar. 2020  20. Mar. 2020

  • 2

Vlada Republike Hrvatske posljednji je put prošle godine odlučila da će tokom godine Sveučilišnoj bolnici Mostar isplatiti 40 milijuna kuna (više od 10 miliona KM) za podmirivanje dugova prema dobavljačima lijekova, te za potrošni i ugradbeni materijal.

To su opravdali činjenicom kako bolnici u protivnom prijeti blokada.

Iz Plenkovićeve vlade tada su taj nesvakidašnji potez pravdali potporom opstanku Hrvata u BiH, s obzirom na značajno smanjenje njihova broja u BiH od prije rata do danas.

Tadašnji, a danas već bivši, ministar zdravstva Hrvatske Milan Kujundžić ovako je pravdao tu odluku:

"I u hrvatskom zdravstvu imamo problema, ali ako okrenemo glavu od svog naroda mislim da je to nehumano i dugoročno nije održivo ako želimo gledati interes hrvatskog naroda u cjelini".

Mediji u Hrvatskoj neko vrijeme su oštro upozoravali kako je skandalozno da se susjednoj državi Bosni i Hercegovini uplaćuje sredstva za podmirivanje dugova za lijekove, dok istodobno dugovi hrvatskog zdravstva dostižu vrtoglavih 7,8 milijardi kuna, a da stvar bude apsurdnija, od toga je najmanje dvije milijarde kuna bio dug veledrogerijama za lijekove.

U međuvremenu je ministar Kujundžić nakon skandala postao bivši, premijer susjedne Hrvatske Andrej Plenković smijenio je još 5-6 ministara zbog nesposobnosti, skandala i kritika javnosti, a u Bosni i Hercegovini, već gotovo tri decenije nedodorljiv je jedino Ante Kvesić, ravnatelj SKB u Mostaru, čovjek koji iz godine u godinu ima katastrofalne menadžerske rezultate, bilježeći na kraju svake fiskalne godine milionske dugove, a da pritom uopće ne brine za svoju sudbinu.

Istini za volju, nije SKB Mostar jedina neodrživa institucija na teritoriji koju od rata do danas suvereno kontrolira HDZ BiH, dosta njih bi već odavno zatvorili vrata da nije krpljenja budžetskih rupa od strane građana Hrvatske.

Možda bi u nekoj sređenoj pravnoj državi glavni menadžer neke velike kompanije, koja se uzgred financira i iz džepova građana, i bio pozvan na odgovornost, no to u slučaju mostarskog „stručnjaka“ Kvesića nije slučaj.

I, doista, gospodin Kvesić ima najduži mandat u povijesti neke javne ustanove u BiH. Ravnatelj je mostarske klinike već punih 27 godina, a ovo mu je, vjerovali ili ne, već šesti mandat.

Više se niko ni ne sjeća kako je Kvesić postavljen za prvog čovjeka tadašnjeg KBC-a u Mostaru.

Kvesića je na čelo KBC-a, legenda kaže, doveo Mladen Naletilić Tuta, tadašnji gospodar života i smrti u Hercegovini, a kasnije i presuđeni ratni zločinac. U kuloarima se spominje i značajna uloga prvog ministra odbrane Republike Hrvatske Gojka Šuška.

No, bilo kako bilo, Kvesić će osim po katastrofalnim rezultatima ostati upamćen i po nemuštim i nepismenim istupima u javnosti. Sramota koju je nanio ugledu klinike je nemjerljiva, danas se s njim sprda cijela regija na društvenim mrežama, ali on ne misli odstupiti. Narod će svakako jednom zaboraviti na sve, a dok god su na vlasti raznorazne badže, rodijaci i štele, za njega i njemu slične nema zime.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...