HVALA ZA DJETINSTVO: Preminuo crtač Asterixa i Obelixa, skromni genije koji je ovaj strip stvorio da bi se...

Čuveni francuski crtač stripova Alber Uderzo, ko-kreator poznatog galskog crtanog junaka Asterixa, umro je danas u 93. godini, sazanje se od njegove porodice i bližnjih

  • Kultura

  • 24. Mar. 2020  24. Mar. 2020

  • 0

"Albert Uderzo umro je u snu u svom domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan sa koronavirusom.

Bio je vrlo iscrpljen posljednjih nekoliko sedmica", rekao je njegov zet za AFP, prenosi Beta.

Genijalni ali skromni crtač je sa svojim kolegom Renéom Goscinnyjem, koji je umro 1977., osmislio strip o Asterixu prije šest decenija.

Asterix, prvobitno stvoren kako bi se Francuska odbranila od najezde američkih stripova, postao je svjetski brend sa više od 380 miliona albuma prodatih u 111 zemalja svijeta.

Lik je pretočen u filmske verzije, crtane filmove, pojavljuje se u zabavnim parkovima, u obliku igračaka, video igara.

Od kada se povukao, albume avantura Alsterixa i njegovog prijatelja Obelixa crtaju drugi umjetnici, vjerni Uderzovom stilu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...