FADIL NOVALIĆ NAJAVLJUJE: Plaćanje PDV-a ćemo pomjeriti na kraj mjeseca

Federacija BiH neće za sada primjenjivati mjere ograničenja robe pri kupovini kao što je to prije nekoliko dana učinila Republika Srpska.

  • Ekonomija

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

Premijer Federacija BiH Fadil Novalić obratio se i danas javnosti govoreći o aktuelnim mjerama poduzetim nakon širenja epiremije koronavirusa.

Kazao je kako Federacija BiH neće za sada primjenjivati mjere ograničenja robe pri kupovini kao što je to prije nekoliko dana učinila Republika Srpska.

"Robe ima dovoljno i to za sada nije potrebno", kazao je Novalić.

Govoreći o mjeri koja se odnosi na uvođenje moratorija na plaćanje kredita, kazao je kako bankama nije u potpunosti prepušteno da odlučuju kome će moratorij biti odobren a kome ne.

"Mi smo to jasno dogovorili i dogovor će biti ispoštovan. Oni će pomjeriti plaćanje najmanje 3 mjeseca a ako bude trebalo i do godinu dana svim privatnim licima koja ne budu mogla da plaćaju kredite. To se neće odnositi samo na one koji kažu da to nije potrebno", kazao je Novalić.

Što se tiče kompanija, tu je situacija drugačija.

"Neke će plaćati, neke neće. Oni koji mogu će plaćati oni koji ne mogu neće", kazao je Novalić.

Zdravstvo prioritet

Upitan za ostale ekonomske mjere, premijer Novalić je kazao kako je zdravstveni aspekt prioritetan u ovom trenutku.

"Zdravstveni aspekt je znatno veći i dok ga ne savladamo moramo ostati primarno fokusirani na taj aspekt", kazao je Novalić.

Vratićemo se ekonmskim mjerama

Kazao je kako Vlada priprema uspostavljanje Fonda za garancije a kako je već predložila pomjeranje roka za plaćanje PDV-a na kraj mjeseca što će preduzećima dati nove mogućnosti.

"Ekonomskim mjerama ćemo se ponovo vratiti i razraditi ih", kazao je.

Osvrnuo se i na negodovanje sindikata državnih službenika zbog najave smanjenja plata u javnom sektoru, ponovivši da će teret krize morati podnijeti svi.

"Neće biti onih koji su izgubili sve, ili onih koji nisu izgubili ništa, kao ni onih koji će profitirati na ovoj krizi", zaključio je Novalić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...