TREBA, MORA, ALI... Evo šta je šef Infektivne klinike na KCUS-u rekao o testiranju i kada će broj oboljelih biti u silaznoj putanji

„Bosna i Hercegovina je definitivno zemlja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja infekcije"

  • Hronika

  • 25. Mar. 2020  25. Mar. 2020

  • 0

Rusmir Baljić, šef Infektivne klinike na KCUS-u kazao je da je od 480 testiranih građana 52 pozitivna, i da nažalost imamo tri smrtna slučaja.

„Bosna i Hercegovina je definitivno zemlja koja je na vrijeme krenula sa svim mjerama sprečavanja infekcije. Ona se ne liječi nikakvim lijekovima. Jedini način da se zaustavi infekcija jeste da se njeno širenje zaustavi. Zato je važno poštovati sve uvedene mjere. Broj oboljelih će rasti naredne dvije sedmice, ali sredinom aprila, nadam se, da ćemo biti u silaznoj putanji kada je riječ o oboljelim“, kazao je Baljić.

On je podcrtao da se u BiH krajem januara krenulo s uvođenjem mjera. 

Odgovarajući na pitanje NAP-a u vezi testiranja Baljić kaže da u potpunosti slijede Svjetsku zdravstvenu organizaciju. 

"I ja kažem da se što više testira, ali ne mogu se raditi masovna testiranja na ljudima koji nemaju simptome. Testovi mogu biti lažno negativni i zaista je to problem. Svaki test koji se uputi u KCUS bude urađen", kazao je Baljić.

Dodao je da epidemiolozi na terenu određuju ko će se testirati.

"Što se tiče novog kontigenta testova doći će naredni petak, a ne ovaj. Stiže oko 150.000 testova", kazao je Baljić ne znajući razlog odgađanja slanja testova, potcrtavajući da lijeka nema, kao ni vakcine.

Govoreći o kriterijima za testiranje - temperatura, malaksalost potrebno je da bude epidemiološka slika jasna a to je da je posljednjih 14 dana bila vani ili imaju nekoga u bližim kontaktima a da su u izolaciji.

"Molim za istinu, jer već nekoliko puta su zbog neistinitih odgovora ugrozili i ljekare", kazao je Baljić.

Edin Ramić, ministar za raseljene osobe u FBiH govorio je u da će raspisati javni poziv u kojem će za sve one firme koje imaju tri i više radnika, a ne budu otpuštali radnike povratnike u RS, refundirati tri mjeseca troškove za osiguranje radnika.

„Sve humanitarne organizacije podržat ćemo iz naših projekata i učiniti njihov rad lakšim. Povratnici mogu očekivati pomoć Ministarstva“, dodao je Ramić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...