SAVJETI RUSKOG AKADEMIKA ZA BORBU PROTIV VIRUSA KORONA: "I nema čudotvornog lijeka, uzimajte..."

"... vitamine i nosite maske"

  • Zdravlje

  • 25. Mar. 2020  25. Mar. 2020

  • 0

U svojstvu preventivnih mjera za zaštitu od virusa korona prije svega treba uzimati vitamine A i E, preporučio je ruski akademik profesor Aleksandar Čučalin.

“Virus se unosi u organizam preko sluzokože nosa... Zato svima preporučujemo da vode računa o nosu i obavezno ga ispiraju. Drugo mjesto na kome se virus aktivno razmnožava je usni dio ždrijela, iza jezika, mjesto na kome virus voli da se širi, razmnožava, zato svakodnevno treba održavati higijenu. Neizostavno posvetite pažnju higijeni sluzokože gornjih disajnih puteva”, istakao je akademik.

Kako je naveo, sigurnih recepata šta treba činiti kako bi se izbjegla zaraza nema, ali pošto je ovdje dobrim delom u pitanju imunitet sluznice, smisleno je raditi na njegovom povećavanju.

“Čudotvorni lijek ne postoji, ali neke preporuke bih, ipak, želio da dam”, istakao je profesor.

“Vitamine iz grupe A i E treba uzimati, jer dovode do jačanja sluzokože. Oni definitivno utiču na imunitet sluzokože”, rekao je Čučalin.

Pored toga, preporučuje se da se maske nose na javnim mjestima, u prevozu, kao i prilikom odlaska kod ljekara.

(SB/Nedeljnik) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...