PREDSJEDNIK SLOVENIJE NAJAVLJUJE NAJOŠTRIJE MJERE: "Slažem se da na granicu prema Hrvatskoj pošaljemo vojsku…"

Predsjednik Slovenije Borut Pahor kazao je da je suglasan da se na južnu granicu pošalje vojska zbog opasnosti ilegalnih migracija, ali tek nakon što se za to osigura potrebna dvotrećinska većina u parlamentu

  • Regija

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

U sinoćnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor je rekao da se slaže s aktivacijom 37. članka zakona o odbrani koji je donesen u vrijeme masovne migrantske krize, a kojima vojska može dobiti policijske ovlasti u čuvanju granice, ali tek nakon što vlada za to osigura suglasnost zastupničkih grupa u parlamentu.

"Jako je važno da bez obzira na vanredne prilike očuvamo osjećaj za demokraciju i poštovanje demokratskih standarda jer se ni u ovoj situaciji ne mogu privremeno ukinuti demokratska pravila", kazao je Pahor, dodavši da su rezerve i različita mišljenja o aktivaciji vojske "legitimna", te da većinu u parlamentu valja argumentima uvjeriti da je taj potez potreban.

Pahor smatra da Slovenija kontrolira epidemiju koronavirusa. Danas će o tome i drugim pitanjima vezanim za epidemiju razgovarati s premijerom Janezom Janšom te predsjednicima parlamenta i Državnog vijeća, a u razgovoru za RTV rekao je kako je uvjeren da se Slovenija i vlada dobro nose s epidemijom i njezinim ekonomskim posljedicama.

"Pravodobno smo uveli radikalnije, dijelom možda i prekomjerne restrikcije kako bismo smanjili krivulju rasta zaraženih i oboljelih. Iako ne znamo kad će epidemija dosegnuti vrhunac, mislim da uz oprezni optimizam možemo konstatirati da Slovenija danas kontrolira situaciju", zaključio je Pahor.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...