ČAMPARA "PRONAŠAO" NOVAC ZA PRIVREDU: "Na računima stoji na desetine miliona KM"!

Dopredsjedavajući Čampara po hitnom postupku uputio u proceduru prijedlog zakona koji će omogućiti usmjeravanje višemilionskih sredstava za pomoć privrednicima

  • Ekonomija

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 1

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara uputio je po hitnom postupku u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19).

Usvajanjem ovog zakona bit će omogućeno, prije svega nižim nivoima vlasti, da usmjere desetine miliona KM za pomoć ugroženom stanovništvu i privredi, a koja će neminovno pretrpjeti posljedice zbog toga što su mnoge proizvodne i uslužne kompanije privremeno prestale s radom zbog pojave koronavirusa (COVID-19) u BiH.

Dopredsjedavajući Čampara ističe da se na ovaj načn mogu ublažiti negativne posljedice na bosanskohercegovačku ekonomiju i da se preusmjeravanjem višemilionskih sredstava može značajno pomoći malim privrednicima koji su najviše pogođeni posljedicama uzrokovanim pojavom koronavirusa.

Suština Prijedloga zakona o korištenju sredstava od naknade za izgradnju javnih skloništa za pomoć građanima i privrednim i drugim subjektma za sprečavanje i otklanjanje posljedica pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19) jeste da se omogući privremeno korištenje sredstava za izgradnju javnih skloništa za pružanje pomoći stanovništvu, koje je zaraženo ili oboljelo od koronavirusa (COVID-19), nabavku paketa hrane i osnovnih životnih potrepština socijalno ugroženom stanovništvu i nabavku lijekova i zaštitnog materijala za stanovništvo sa područja općine, odnosno grada, pružanje pomoći zdravstvenim ustanovama za nabavku opreme neophodne za liječenje pacijenata ugroženih koronavirusa (COVID-19) i potrošnog materijala, koji služi za zaštitu od istog, pružanje pomoći Crvenom križu i nevladinim organizacijama za nabavku potrošnog materijala, koji služi za zaštitu od koronavirusa, pružanje pomoći privrednim društvima i obrtima za ponovno pokretanje rada, proizvodnje i zadržavanje postojećeg broja radnika i pružanje pomoći poljoprivrednim gazdinstvima.

Dopredsjedavajući Čampara uputio je prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru na inicijativu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića. S obzirom na to da je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić već zatražio od rukovodstva oba doma Parlamenta FBiH da se izjasni o mogućnosti zakazivanja sjednica, dopredsjedavajući Čampara vjeruje kako će se prijedlog zakona već na narednoj sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH naći na dnevnom redu.

alt

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...