PREMIJER NOVALIĆ SE POHVALIO: "Dobili smo priznanje Svjetske zdravstvene organizacije "! (VIDEO)

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je nakon sjednice Vlade FBiH da Krizni štab nije smijenjen nego rekonstruisan, te da to nije bio politički potez kako je to okarakterisao Hrvatski narodni sabor.

  • Društvo

  • 26. Mar. 2020  26. Mar. 2020

  • 0

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u svom obraćanju javnosti da je mjere sprečavanja širenja koronavirusa koje je poduzela FBiH pohvalio i predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije.

- Stoga molim građane da ih se i dalje pridržavaju propisanih mjera. Održana je danas sjednica Vlade FBiH. Vlada je danas dala saglasnost za otpočinjanje pregovora sa Svjetskom bankom za sredstva koja trebaju služiti za prevenciju koronavirusa. Sredstva nakon pregovora sa MMF-om će služiti za dvije stvari: zdravstveni aspekt prevencije koronavirusa i ekonomski aspekt - kazao je Novalić.

Federalni premijer je kazao da Krizni štab nije smijenjen nego rekonstruisan, te da to nije bio politički potez kako je to okarakterizirao Hrvatski narodni sabor.

- To je bilo tehničko pitanje da bi učinili štab što efikasnijim. On je dosad u sastavu imao 21 osobu ali ne i bitni organi i službe koji provode borbu protiv pandemije. Po zakonu, tamo su svakako bile i ostale tri osobe, dopremijer je šef štaba, direktor Civilne zaštite i direktor Crvenog križa. Ostale osobe smo zamjenili i uveli one koje stvarno učestvuju u borbi protiv koronavirusa, rekao je Novalić.

Rezultat toga je, kaže, efikasno odlučivanje.

- Već smo sinoć iz tog istog štaba dobili potrebe za nabavu, a Vlada je kasno na sjednici to i odobrila. U pitanju je nabavka milion zaštitnih maski, 5.000 odijela za zdravstvene radnike, tačno toliko imamo doktora u FBiH, 500.000 rukavica i 170.000 testova na koronavirus, rekao je Novalić.

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo, rekao je da naša zemlja ulazi u fazu lokalne transmisije oboljenja i da je to upravo momenat koji će biti preloman i promijeniti strategiju testiranja na način da se neće testirati samo slučajevi koji imaju kliničku sliku i epidemiološku vezu sa potvrđenim slučajevima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...