EVROPA PRED VELIKOM RECESIJOM: Njemačka privreda mogla bi pasti za 10 posto

Njemačka ekonomija ove godine mogla opasti između 5 i 20 posto, ovisno o dužini obustave koju je izazvala pandemija.

  • Ekonomija

  • 27. Mar. 2020  

  • 0

Njemačka ekonomija mogla bi ove godine pasti za 10 posto zbog novog koronavirusa u najgorem scenariju u kojem će se obustava poslovnih aktivnosti nastaviti do kraja juna, prema procjeni koju je u četvrtak iznio njemački ekonomski institut (IW).

"Industrijski sektor bio bi teže pogođen, sa padom od 18 posto. U ovom slučaju, kriza bi mogla da se nastavi do kraja godine “, navodi se u izvještaju instituta koji prenosi Reuters.

Trenutna ekonomska kriza snažno će usporiti njemačku ekonomsku aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru.

Prema podacima IHS Markita, proizvodnja i uslužna djelatnost naglo su opali u martu i mogli bi dovesti do pada od 2 posto u bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju, objavio je Bloomberg.

Ekonomista minhenskog Ifo Instituta za ekonomska istraživanja izjavio je u srijedu da bi se njemačka ekonomija ove godine mogla stisnuti za čak 20 posto zbog utjecaja koronavirusa.

On je Reutersu rekao da bi njemačka ekonomija ove godine mogla opasti između 5 i 20 posto, ovisno o dužini obustave koju je izazvala pandemija.

Wohlrabe je dodao kako očekuje da će doći do ozbiljne recesije koja će trajati najmanje dva kvartala.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...