HI – TECH MEDICINA: Ovo je tester za koji je Trump naredio hitnu proizvodnju, rezultati testa na koronavirus gotovi su za samo… (VIDEO)

Ovaj uređaj trebao bi pružati najbržu dostupnu metodu testiranja na koronavirus

  • HiTec

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

Abbott Laboratories je američka kompanija koja proizvodi medicinsku opremu, a usred pandemije koronavirusa bacila se na razvijanje rješenja za njegovu brzu dijagnostiku

Na svojoj su postojećoj mobilnoj platformi za molekularno testiranje Abbott ID NOW razvili novi test za COVID-19 te za njega dobili odobrenje američke Agencije za lijekove (FDA) po hitnom postupku.

Ovaj uređaj trebao bi pružati najbržu dostupnu metodu testiranja na koronavirus.

Pozitivne rezultate izbacuje unutar pet, a negativne za trinaest minuta.

Uređaj ID NOW, kojim se analiza provodi, veličine je tostera i mase 3 kilograma, pa ga je vrlo lako prenositi i koristiti u laboratorijima, klinikama.

Iz Abbotta kažu da će odmah krenuti u proizvodnju 50.000 novih testova za svoj uređaj. Isti se uređaj od ranije koristi za testiranje na viruse gripe, streptokoke i slične uzročnike bolesti.

Molekularni testovi rade na način da prepoznaju virus tako što identificiraju mali dio njegovog genoma u danom uzorku, te ga repliciraju u dovoljnoj količini da bi se sa sigurnošću moglo potvrditi njegovo postojanje.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...