"SLOBODNA BOSNA" OTKRIVA: Evo zašto ministar Mandić ne rukovodi Kriznim štabom Federacije BiH

U svim zemljama svijeta koje su formirale krizne štabove u borbi protiv pošasti korona virusa, na čelu kriznih štabova nalaze se vodeći medicinski autoriteti, ljudi s velikim stručnim znanjem i referencama. Federacija BiH je izuzetak: na čelu kriznog štaba nalazi se ministrica finansija Jelka Miličević, a ne Federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić. Zašto?

  • Mini market

  • 30. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

U prvih nekoliko dana nakon što je formiran Federalni krizni štab za borbu protiv epidemije, a kasnije pandemije korona virusa, štabom je rukovodio dr. Vjekoslav Mandić, Federalni ministar zdravstva. On se pred kamerama pojavio samo jednom,  10. marta, kada je sasvim jasno pokazao da trenutno ne može obavljati ni taj vrlo složeni, a čini se ni neki puno lakši zadatak. Ministar Mandić je, naime, već dvije godine teško bolestan i on svoju funkciju Federalnog ministra zdravstva obavlja povremeno jer veći dio vremena provodi u bolnicama na raznim pretragama i operacijama.

Umjesto Mandića, Federalnim kriznim štabom rukovodi aktuelna ministrica finansija, (Jelka Miličević, također HDZ), što je vjerovatno jedinstven slučaj u svijetu da se na čelu štaba koji se bori protiv smrtonosne pandemije nalazi osoba koja ne razlikuje bakteriju od virusa. 

Mandić je, prema informacijama "Slobodne Bosne", imao težak moždani udar, od kojeg se samo djelimično oporavio. No, nedovoljno da bi mogao raditi. Ruku na srce, ministar Mandić, koji dolazi iz HDZ-a, davno je trebao biti smijenjen, ako već sam nije želio podnijeti ostavku. No, iz nekog razloga ga HDZ i dalje drži na ovoj funkciji, mada praktično ne dolazi na posao, rijetko sudjeluje u radu Federalne vlade. Rječju – ne rukovodi Federalnim ministarstvom zdravstva.

Postoji politička interpretacija ovog čudnog stanja. Naime, neki tvrde da HDZ namjerno ne želi smijeniti Mandića i na njegovo mjesto postaviti nekoga ko bi mogao obavljati tu funkciju, jer želi „razvlastiti“ Federalno ministarstvo i ovlasti prenijeti na kantonalna ministarstva. Evidentno je da kadrovi HDZ i bez Mandića opstruiraju rad Federalnog štaba i da Kantonalni ministri zdravstva iz HDZ-a nemaju skoro nikakvu komunikaciju za Federalnim štabom nego aktivnosti koordiniraju između kantona s hrvatskom većinom.

Prema informacijama "Slobodne Bosne", status Vjekoslava Mandića problematizirat će se na prvoj predstojećoj sjednici Federalnog parlamenta jer će opozicija svakako iskoristiti ovu priliku da dodatno produbi jaz između Federalnih partnera SDA i HDZ-a.

Federalni ministar Vjekoslav Mandić inače je po zanimanju ginekolog. Rođen je 1959. godine u Konjicu, a Medicinski fakultet je završio u Banjoj Luci. Magistrirao je 2009. godine, a četiri godine kasnije i doktorirao u Mostaru.

Član je Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Nakon završetka studija Mandić se zaposlio u Domu zdravlja Konjic, a početkom rata u BiH prelazi u kliničku bolnicu u Mostaru. Ljekarski posao je zamrznuo 2005. godine jer je imenovan za ministra zdravstva u Vladi Federacije BiH. Izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH 2006. godine, ali četiri godine kasnije na izborima nije uspio produžiti poslanički mandat. Mandić se nije kandidovao na opće izbore 2014. godine. Ponovo je imenovan 2015. godine za federalnog ministra zdravstva. Pomoćnik je šefa hirurških disciplina Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

(A.M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...