„SB“ OTKRIVA; KORONAVIRUS KAO ALIBI ZA AUTOKRATE: Pet zemalja, od kojih tri članice EU, najavile da će derogirati neke dijelove Evropske konvencije o ljudskim pravima!

Upozorenja i zabrinutost koje posljednjih nedjelja iznose brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava, mediji, nezavisni analitičari, intelektualci, da bi borba protiv pandemije koronavirusa mogla biti od strane nekih režima iskorištena za kršenje ljudskih prava i sloboda i uvođenje autokratske vladavine, na žalost se obistinjuju i potvrđuju

  • Politika

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 2

Ovih je dana na tu opasnost, pored ostalih, pažnju usmjerila novinska agencija Associeted press koja u opširnom članku tvrdi da se u posljednje vrijeme autokratske i represivne tendencije najuočljivije u bivšim socijalističkim državama Evrope, među koje  svrstava i Srbiju. Predsjednik Aleksandar Vučić jedan je o niza autokratskih lidera, tvrdi se, koji koristi opasnost od koronavirusa da suspendira parlament i zavede vlastitu diktaturu.

Da se u bivšim socijalističkim državama Istočne Evrope, iza nekadašnje "Željezne zavjese",  borba protiv  pandemije koronavirusa koristi kao izgovor i alibi za suspenziju parlamentarne demokracije  i kršenje ljudskih prava potvrđuje i najnovija informacija da se šest zemalja sa istoka Evrope obratilo Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu sa informacijom da će njihove vlasti do daljnjeg derogirati neke dijelove 

Evropske konvencije o ljudskim  pravima. Učinile su to tri države koje su članice Evropske unije: Rumunija, Estonija i Latvija, kao i još tri države bivše  članice  Sovjetskog Saveza: Gruzija, Jermenija i Moldavija.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava u Srasbourgu povrdio je ovu informaciju, objašnjavajući da je predviđena praksa derogiranja određenih dijelova Evropske konvencije za ljudska prava. "Prema članu 15 Evropske konvencije moguće je derogirati sva prava, osim prava na život(C 2), na zabranu nehumanog posupanja(Cl 3), na pravo zabrane mučenja(Cl4), te na zabranu smrtne kazne", objašnjava Vehabović, dodajući da je sva druga prava moguće derogirati.

Inače Evropska konvencija u ljudskim pravima je ključni međunarodni ugovor o zaštiti ljudskih prava i sloboda u Evropi i predstavlja najstariji i najefikasniji sustav zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda u Evropi. Nju je prije tačno 70 godina (1950. ) na sastanku u Rimu potpisalo dvanaest država članica novoosnovanog Vijeća Evrope, a na snagu je stupila tri godine kasnije, 1953. godine. Sve zemlje članice Vijeća Evrope obavezne su poštivati Konvenciju o ljudskim pravima. 

Treba dodati i da je Konvecija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama sastavni dio ustava Bosne i Hercegovine donesenog u Daytonu.

(SB) 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...