SLOVENAC NA ČELU UEFA-e PRIPREMA DRAKONSKE KAZNE: Sve zemlje koje prekinu nacionalna prvenstva gube ogromne novce i plasman na…

UEFA je nacionalnim šampionatima dala prostora odgađanjem Evropskog prvenstva i sada je moguće da se klupska sezona 2019/2020 produži do augusta ili septembra

  • Sport

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

Nogomet je suspendiran u najvećem dijelu Evrope zbog globalne pandemije novog koronavirusa, a iako se pojavljuju novi zagovornici opcije da se nacionalna prevnstva u potpunosti prekinu, to je scenarij koji UEFA i Asocijacija evropskih klubova (ECA) po svaku cijenu žele izbjeći.

Međutim, jučer je Upravni odbor belgijske Pro League izglasao prekid prvenstva i proglašavanje trenutnog stanja na tabeli kao konačnog, što se kosi sa željama UEFA-e i ECA-e. Ovakva odluka ipak još uvijek treba biti potvrđena.

Jučer je na adrese svih evropskih fudbalskih saveza, piše Sky Sport, stiglo i novo pismo koje su potpisali prvi čovjek UEFA-e Aleksander Čeferin, prvi čovjek ECA-e (i Juventusa) Andrea Agnelli i predstavnik evropskih liga Lars-Christer Olsson.

Sky je došao i do sadržaja pisma i osnova poruka koja se želi prenijeti savezima je da bi svako prekidanje takmičenja bilo preuranjeno i neopravdano.

"U ovako ozbiljnim okolnostima, evropski fudbal je bio u mogućnosti reagovati kao jedna ujedinjena porodica. Zajednički stav do kojeg su 17. marta došli UEFA, ECA i Evropske lige je da se napravi sve što je moguće da se omogući svim domaćim i evropskim takmičenjima da se završe u skladu sa njihovim formatima. Od ogromne važnosti je da ni stvari poput ove pandemije ne spriječe naša takmičenja da budu odlučena na terenu, u skladu sa pravilima i da se sve sportske titule dodijele na osnovu rezultata. Kao odgovorni lideri u našem sportu, to je ono što moramo osigurati, dok postoji i posljednja mogućnost i dok su mogućnosti planiranja, organizacije i regulacije dostupne", jedan je dio pisma koje je stiglo evropskim nacionalnim savezima.

Čeferin i Agnelli najavljuju da je otvorena mogućnost igranja u julu i augustu, te mogućnost da se UEFA-ina klupska takmičena odigraju nakon završetka domaćih prvenstava. Također, poručeno je da još uvijek nije vrijeme za odluke o potpunom prekidanju takmičenja.

"Uvjereni smo da se fudbal može nastaviti u mjesecima koji dolaze, pod uslovima koje će diktirati javne vlasti, i vjerujemo da je svaka odluka o napuštanju domaćih takmičenja, u ovoj fazi, preuranjena i neopravdana. Kako je učešće u UEFA-inim takmičenjima uslovljeno sportskim rezultatima postignutim na kraju potpune domaće sezone, preuranjeni završetak bi bacio sumnju na ispunjenje takvih uslova. UEFA zadržava mogućnost da procijeni pravo klubova na ulazak u njena takmičenja za sezonu 2020/2021, u skladu sa relevantnim primjenjivim pravilima takmičenja", poručili su prvi ljudi evropskog fudbala.

Znači li to da oni koji eventualno odluče u potpunosti prekinuti domaće šampionate i priznati trenutna staja na tabelama kao konačna možda naredne sezone neće imati svoje predstavnike u UEFA-inim takmičenjima, ostaje da vidimo…

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...