AMERIČKO RASKRINKAVANJE VUČIĆA: Evo šta je bio sadržaj miliona poruka koje je Twitter obrisao…

"Vlada pripada narodu, a ne žutim tajkunima i njihovim mentorima sa Zapada. Narod na izborima odlučuje ko će biti na vlasti", ovo je samo jedan od više od 43 miliona tvitova objavljenih sa naloga u Srbiji koje je Twitter uklonio sa svoje društvene mreže

  • Regija

  • 04. Apr. 2020  

  • 0

Kako su objasnili na taj potez su se odlučili zbog organizovane i, od vlasti podržane, kampanje u korist vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i njenog lidera, predsjednika Srbije Aleksanda Vučića.

Konkretno, ovaj tvit objavljen je sa naloga "@belilav11" i jedan je od ukupno 8.558 koje je Twitter, kako je u četvrtak 2. aprila saopćila kompanija, uklonio sa mreže zbog kršenja pravila Twittera.

U prvoj reakciji na ovu vijest, Aleksandar Vučić rekao je da ga ova informacija "ne brine".

Vučićev odgovor Twitteru

"Na Twitteru nisam, da vam iskreno kažem. Ne brinem ja za to. Mene podržava običan narod i bez Twittera. Dakle, nemam nikakav problem. Ja nemam pojma o čemu se tačno radi, niti me to zanima, niti mislim da je to od naročitog značaja ali u svakom slučaju, ja sam srećan. To znači da će sada neki drugi da dominiraju Twitterom, pošto do sada nisu. Ja nikada nisam čuo da je nešto pozitivno na Twitteru, bilo ko, za mene ikada rekao. Ali, evo, sada čujem da je bilo nekih 8.000 lažnih… Dobro…. Moraću ja da postanem taj glavni bot na Twitteru pa da ima jedan čovek koji će da kaže nešto lepo za mene", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u četvrtak, 2. aprila.

Radio Slobodna Evropa (RSE) kontaktirao je kompaniju Twitter u pokušaju da sazna više detalja o načinu na koji je mreža o kojoj govore uočena i na koji način je operirala.

"Nažalost, nemamo ništa više da kažemo osim onoga što smo već objavili", glasi kratak odgovor koji je RSE dobio iz te kompanije.

"Krajem prošle godine identificirali smo grupu naloga uključenih u neovlašctenu koordiniranu aktivnost, što je dovelo do uklanjanja 8.558 računa koji rade na promociji vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera", navedeno je u tvitu.

Srbija se našla u grupi sa još četiri države (Egipat, Honduras, Indonezija, Saudijska Arabija) u kojima je Twitter evidentirao kršenja pravila i uklonio naloge. Ukupno ih je više od 20.000 od kojih najveći broj dolazi upravo iz Srbije.

Twiter safety je uz ovu informaciju objavio i, u terabajtima obimnu, prateću dokumentaciju, odnosno listu objava sa spornih naloga.

Stanford Internet Observatory iz Kalifornije, koja se bavi pitanjima cyber bezbjednosti analizirala je objavljene podatke. U svom izvještaju, kako navode, opisuju obrise ovih operacije i taktike koje su se koristile za postizanje ciljeva koordiniranih naloga i objava sa jedne strane i države sa druge.

"Velika mreža naloga na Twitteru stabilno je radila na legitimiranju Vučićeve politike i potkopala javnu podršku njegovim protivnicima, uključujući one koji su bili uključeni u organiziranje pokreta ’1 od 5 miliona’, koji je više od godinu dana organizirao antivladine proteste u Beogradu ", navodi se u izvještaju Stanforda i dodaje:

"Ovo je bila velika mreža naloga sa kojih je tvitano više od 43 miliona puta".

Veliki broj objava u kojima se u pozitivnom konktekstu spominje vladajuća stranka dolazio je sa naloga "Ugljesa_d" a jedan od njih je: "Okreni, obrni SNS je najznačajnija stranka u Srbiji".

Jedan od tvitova podrške je i ovaj, sa naloga "Gagolinica1": "Zahvaljujući mudro preduzetim reformama @avucic zaposleni i penzioneri ne brinu da li će primiti platu ili penziju narednog meseca".

Slična podrška SNS i Vučiću stizala je i kada je riječ o stavovima o, za njih, kritičnim pitanjima. Sa naloga "Atenjanin89" objavljene su riječi podrške zbog Vučićeve politike prema Kosovu: "Iskreno i realno o Kosovu. Idemo na realne ciljeve. Potpisujem @avucic. E kad ovi kukaju, jos sam sigurniji koliko smo dobro prošli sa sporazumom iz Brisel #Vucic #Win"

Stanford navodi da se sa naloga radilo tokom više godina ali da je aktivnost naročito pojačana sredinom 2018. i 2019.

"Učinili su to retvitanjem i objavljivanjem odgovora Twitter korisnicima usklađenim sa Vučićevim stavovima - više od 12,5 miliona tvitova. Takođe, dijeljenjem linkova - više od 14,8 miliona puta i napadom na Vučićeve protivnike, naročito na Savez za Srbiju. Iako nije utvrđena precizna veza između ove mreže i SNS-a, nema sumnje da je imala za cilj da poveća Vučićeve šanse uoči predsjedničkih izbora početkom 2017. i da djeluje protiv Protesta ‘1 od 5 miliona’ u periodu 2018-2020", navodi se u analizi Stanforda.

Analiza ove organizacija takođe pokazuje da su ukinuti Twitter nalozi dostigli oko 2.356.000 pratilaca.

Dva najpopularnija naloga na mreži bila su pod imenom "Belilav11" i "1kujovic", zaključuje Stanford. Imali su ukupno preko 22.000 pratilaca i privukli više od 720.000 angažmana koji podrazumijevaju citate, odgovore, lajkove i retvite.

"Jeremić ima sličan problem kao što ima Đilas. Obojica misle da je naš narod toliko zaboravan da se ne seća koliko su mu zla njih dvojica nanela dok su bila na vlasti", glasi jedan od, sada nepostojećeg naloga @belilav11 u bazi podataka, piše RSE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...