DIKTATURA NA MALA VRATA: Sutra prve dvije uredbe koje će imati zakonsku snagu u Republici Srpskoj

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović sutra će u Banja Luci organizirati sastanak na kojem će predsjednik Vlade Radovan Višković, te ministar pravde Anton Kasipović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač obrazložiti donošenje prijedloga dvije uredbe sa zakonskom snagom.

  • Društvo

  • 05. Apr. 2020  05. Apr. 2020

  • 2

Riječ je o Prijedlogu uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju Srpske i Prijedlogu uredbe sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda. 

Sastanku će prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, kao i predsjednik Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini Dušica Šolaja.

Donošenje narednih uredbi sa zakonskom snagom odvijaće se po istoj proceduri, a što je inače omogućeno uvođenjem vanrednog stanja kojim je de facto suspendirana zakonodavna vlast, odnosno Narodna Skupština Republike Srpske.

Većina zemalja u svijetu donijela je neki oblik zabrane kretanja stanovništva, no samo rijetke zemlje uvele su policijski sat kojim ozbiljno narušavaju demokratska postignuća na što je u utorak upozorila Evropska komisija.

"Živimo u vanrednim vremenima i vlade u načelu moraju imati potrebne alate za brzo i efikasno djelovanje kako bi zaštitile zdravlje naših građana", rekla je u utorak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i upozorila kako je iznimno važno da vanredne mjere nisu na štetu temeljnih načela i demkratskih vrijednosti na kojima počiva EU.

Najoštrije kritike zaradila je mađarska vlada donošenjem tzv. koronazakona koji premijeru Vikoru Orbanu daje odriješene ruke da u doba epidemije vlada dekretima zaobilazeći parlament.

Osim Mađarske ni jedna druga držva u Evropi nije uvela vanredno stanje. Orbana je kopirao samo lider SNSD-a, Milorad Dodik, koji je uveo vanredno stanje na prostoru manjeg bh. entiteta, gdje će također, po uzoru na Orbana, vladati dekretima zaobilazeći parlament.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...