ZAJEDNIČKA IZJAVA PREDSTAVNIKA EU-a i EUFOR-a: "BiH 80,5 miliona eura za rješavanje posljedica epidemije"

"Finansijska pomoć BiH za podršku u rješavanju posljedica virusa korona u smislu hitnih medicinskih potreba i socioekonomskog oporavka iznosiće do 80,5 miliona eura, naveli su u zajedničkoj izjavi ambasadori država članica EU akreditovani u BiH, komandant EUFOR-a general Reinhard Trischak i šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

  • Ekonomija

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 2

U zajedničkoj izjavi je istaknuto da EU ostaje jednako posvećena BiH i usljed zdravstvene krize izazvane epidemijom virusa korona, kada je solidarnost potrebnija nego ikada, piše Srna.

"Iako je EU najveći trgovinski partner BiH i njen najveći donator, naš odnos se ne zasniva isključivo na obostranim ekonomskim pogodnostima, pa čak ni na geografiji ili kulturi, već na temeljnom principu solidarnosti koji je zbližio Evropljane u godinama nakon Drugog svjetskog rata. U tom duhu danas sarađujemo sa građanima i vlastima u BiH", navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju naglašavase da su zemlje širom svijeta, uključujući i one u Evropi, uvele mjere karantina i ograničenja putovanja da bi spriječile širenje virusa, ali da to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja, te da nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU.

"On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU. BiH je takođe pozvana da, kao i susjedi sa zapadnog Balkana, pristupi Zajedničkom sporazumu za nabavku hitne medicinske opreme skupa sa državama članicama EU. Sada je potrebno brzo djelovati kako bi se proces nabavki finalizirao", navode ambasadori zemlja članica EU i komandant EUFOR-a.

Zajednički se radi na olakšavanju prevoza robe preko granica, unutar regiona i sa EU.

"Nadamo se da će se sve zemlje regiona pridružiti BiH iskazivanjem podrške inicijativi Transportne zajednice i Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini /CEFTA/ za uspostavljanje `zelenih koridora`. Koridori su zamišljeni s ciljem ubrzavanja protoka roba neophodnih za regiju, uključujući BiH", navodi se u saopštenju. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...