FAHRUDIN SOLAK, STROGI ČIKO IZ CIVILNE ZAŠTITE: S kojim pravom SDA-ov uhljeb Solak, iza kojeg su ostale afere, skandali... prijeti građanima zbog neposlušnosti? (VIDEO)

Višemjesečni istraživački rad novinara "Žurnala" kulminirao je polusatnim dokumentarnim filmom "Nedodirljivi", autora Semira Mustafića, u kojem je desetak sugovornika, Solakovih suradnika, kritičara i političara, govorilo o njegovim malverzacijama, propustima, zloupotrebama, nestručnosti, stranačkim "zaslugama", zbog kojih je bio i ostao "nedodirljiv"

  • Politika

  • 13. Apr. 2020  14. Apr. 2020

  • 1

Građani Federacije Bosne i Hercegovine ponovo su, tokom vikenda, iznevjerili očekivanja načelnika Federalnog šaba Civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji im je zbog nediscpline obećao uvesti odgovarajuće sankcije. 

"Ovakav način ponašanja nije dobar - sjedenje u grupama na izletištima... Svima je nama dosta sjedenja u kući, ali se moramo ponašati u skladu sa preporukama", konstatirao je Solak.

Iz tog razloga je najavio, odnosno priprijetio je građanima da će ih zbog tih nestašluka stići zaslužena kazna. "Bojim se", najavio je on, "da će sljedeće mjere biti znatno restriktivnije, zato molim građane da ne rade ono što su radili tokom vikenda". Budući da Solak, naravno, nema nikakvih ovlasti da zabranjuje ili odobrava "sjedenja na izletišitima i šetnje", p(r)ozvao je pripadnike policije da moraju biti "mnogo restriktivniji u narednom periodu, ako želimo rješavati probleme".

DONESITE HLJEB, ODNESITE SOLAKA

Od početka krize sa pandemijom koronavirusa, šef Civilne zaštite, koji je ujedno i zamjenik zapovjednice federalnog Kriznog štaba Jelke Miličević, potpredsjednice Vlade Federacije, pokašava se nametnuti kao šef kompletne parade, ključna osoba koja zabranjuje i odobrava, trpa ljude u izolatorije i karantene, zavodi policijske časove, drži lekcije ljekarima i policiji, ukida slobodu kretanja, disciplinira i muštra građane, od najmlađih do najstarijih, prijeti, upozorava, moralizira, sankcionira.

Prošle je nedjelje bio "nanijetio" da uvede 24-satnu zabranu kretanja građana, unatoč tome, što za to nema nikakvih ovlaštenja, kao i što pokazatelji testiranih na koronavirus u Federaciji BiH nije davao nikakav povod za ovu najrigorozniju mjeru prema građanima i njihovim osnovnim pravima i slobodama. Kazao je da takve drakonske mjere od njega traže "epidemiolozi", ne navodeći ime niti jednog ozbiljnog eksperta sa kojim se, navodno, konsultirao glede uvođenja permanentnog policijskog sata . Jedini "epidemiolog" kojeg on sluša i čije autokratske, samovoljne i (ne)stručne želje ispunjava je Sebija Izetbegović, njegova stranačka šefica, predsjednica kadrovske komisije Stranke demokratske akcije koja redovno bira te i takve stručnjake, sve te opskurne, intelektualno i moralno potkapacitirane solake, prevljake i druge oblike skaka.

Ko je uopće Fahrudin Solak, odakle je izronio, kakve su ga stručne, moralne, političke kvalitete preporučile na funkciju koju već 7-8 godina obavlja u Civilnoj zaštiti Federacije BiH?

KAKO JE SOLAKA IZBACILA POPLAVA IZ 2014. GODINE

Šira javnost ga je upoznala tokom razornih poplava u proljeće 2014. godine, kada je zatrpavao medije svojim izjavama, komentarima, gostovanjima, što je u vrijeme opće institucionalne nemoći, i nestručnog upravljnja krizom, nespremnosti i konfuzije koliko-toliko stvaralo privid da barem neko i nešto, Civilna zaštita, funkcionira po koliko-toliko smislenom programu i razrađenom planu akedvatnom težini iskušenja koje su donijele biblijske poplave.

Fahrudina Solaka je na mjesto šefa federalne Civilne zaštite imenovala nedugo prije poplava, Vlada Federacije BiH sa premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, a predložila ga je Stranka demokratske akcije. Kako je kazao Asim Sarajlić, donedavni glavni kadrovik SDA, koji je podnio ostavku nakon javne kompromitacije vezane za izbor predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, "Solak je kadar SDA u zadnjih 20-ak godina, još od foruma mladih SDA".

Prije nego što je postavljen za šefa Civilne zaštite Federacije BiH, Fahrudin Solak je godinama bio zaposlen u institucijama Vlade Kantona Sarajevo, gdje je bio šef voznog parka. Prema informacijama njegovih kolega iz SDA, na to ga je mjesto preporučivala ljubav prema automobilima (još uvijek aktivno sudjeluje u auto-trkama i to službenim vozilima), ali i snažan automomobilski lobi unutar ove stranke na čijem je čelu godinama bio Bakir Alispahić, vlasnik auto-kuće "AC Quatro", dugo godina najvećeg dobavljača automobila i rezervnih dijelova za državne insitucije i javna preduzeća pod kontrolom SDA. Javne nabavke automobila i auto-dijelova u Kantonu Sarajevo bile su i ostale ogromne i nije ih mogao bilo ko, stranački neprovjeren, konrolirati.  

Internetski magazin "Žurnal" u posljednjih nekoliko godina objavio je čitavu seriju tekstova o Fahrudinu Solaku i njegovom upravljanju Civilnom zaštitom Federacije BiH. Objavljeno je desetine autentičnih, poražavajućih dokumenata koji ukazuju na teške zloupotrebe javnih nabavki, netransparentno stranačko zapošljavanje, privatno krčmljenje javne imovine, nesavjestan rad u službi... Na kraju je višemjesečni istraživački rad novinara "Žurnala" kulminirao polusatnim dokumentarnim filmom "Nedodirljivi", autora Semira Mustafića, u kojem je desetak sugovornika, Solakovih suradnika, kritičara i političara, govorilo o njegovim malverzacijama, propustima, zloupotrebama, nestručnosti, stranačkim "zaslugama", zbog kojih je bio i ostao "nedodirljiv".

Iako obožava medije, kamere, foto-aparate, Fahrudin Solak je odbio razgovarati sa autorom filma, novinarom "Žurnala" Semirom Mustafićem, jer za to, kako je kazao bježeći od kamera i mikrofona, "nema vremena".

INTERVJU SBB-PRAŠOVIĆKI

U filmu "Nedodirljivi" je, uz ostala otkrića skandaloznog rada i sumnjivog poslovanja Civilne zaštite Federacije BiH, dokumentirano kako je direktor Solak, novcima CZ BiH, odnosno poreskih obveznika plaćao i financirao štošta, pa i svoje medijske tirade i propagandne magle. Dokumentirano je da je (sistemom javnih nabavki!?) sa 4,5 hiljade KM plaćen njegov samopromotivni intervju kojeg je dao Saneli Prašović i njenoj privatnoj televizijskoj produkciji, a koji je emitiran na BHT-u.

"Novinarka" Prašović, kao što je poznato, poslanica je (SBB-a) u Parlamentu FBiH u kojem bi se, po zakonu i proceduri trebalo raspravljati o funkcioniranju i poslovanju Civilne zaštite Federacije i njenog šefa Fahrudina Solaka. "Dugogodišnji kadar SDA", Solak, uobičajio je da govori onda kada ga niko ništa (ozbiljni i smisleno) ne pita, a ćuti kada mu se postavljaju javno relevantna, nezgodna pitanja.   

Pogledajte film "Nedodirljivi" autora Semira Mustafića u produkciji "Žurnala", pa sami zaključite imali li osoba takvog profila poput Fahrudina Solaka ikakav moralni autoritet i stručni legitimitet da ureduje i gospodari životima i ponašanjem građana Federacije BiH u recentnim, teškim, zahtjevnim i odgovornim vremenima epidemije koronavirusa.

(S.B.)      

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...