PREOKRET U NJEMAČKOJ: Kancelarka Angela Merkel priprema naciju za izlazak iz karantina…

Njemačka kancelarka Angela Merkel trebala bi se zajedno s kabinetom u srijedu sastati s liderima njemačkih saveznih država i s njima razmotriti moguće ublažavanje mjera uvedenih u cilju sprječavanja širenja koronavirusa

  • Svijet

  • 15. Apr. 2020  

  • 0

Merkel i savezne države odlučili su 22. marta ograničiti kretanje što je inicijalno trebalo trajati 14 dana ali je kasnije produženo do 19. aprila.

Sportska i kulturna događanja zabranjena su a većina je trgovina zatvorena, osim prodavnica s hranom i apoteka.

Jedna od glavnih odluka koje bi se trebale donijeti na današnjem sastanku je datum kada će se djeca moći vratiti u škole i u vrtiće, koji su već zatvoreni nekoliko nedjelja.

U Njemačkoj je po podacima Instituta Robert Koch objavljenima u srijedu 127.584 zaraženih i 3254 umrlih od koronavirusa.

Iz tog su instituta upozorili da je još rano za ublažavanje restriktivnih mjera.

Većina Nijemaca se protivi ukidanju restrikcija, pokazalo je istraživanje institua YouGov. Nijemci se strogo drže mjera koje su nametnute.

Dužnosnici tvrde da je zatvaranje tvornica, trgovina i restorana tokom prošlog mjeseca dalo rezultate u borbi protiv epidemije i da su njemačke bolnice dobro opremljene za liječenje pacijenata oboljelih od Covida-19.

(SB/Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...