PRIJATELJSKA TRGOVINA PREMIJERA VIŠKOVIĆA: Poljska bolnica koja nikome ne treba plaćena više od četiri miliona maraka!

Premijer RS-a se pohvalio da je jednim telefonskim razgovorom završio nabavku poljske bolnice, za koju niko ne zna koliko je stara, šta sadrži i da li adekvatno služi svrsi. Sigurno je samo da je plaćena znatno skuplje nego je prvobitno saopšteno

  • Mini market

  • 16. Apr. 2020  16. Apr. 2020

  • 0

Piše: LJILJANA KOVAČEVIĆ

Vlada Republike Srpske nije platila poljsku bolnicu 3,6 miliona maraka, kako je zvanično saopšteno, već 4.287.880 konvertibilnih maraka, što je objavljeno i u Službenom glasniku Republike Srpske 9. aprila 2020. godine.

alt

Žurnal je 6. aprila postavio pitanje premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću o tome koliko je plaćena poljska bolnica dopremljena iz Njemačke, ali odgovor nikada nije stigao. Nakon objave u Službenom glasniku RS jasno je da je za tu bolnicu izdvojeno 687.880 KM više nego što su entitetski zvaničnici saopštili. 

Sve je javno, sve je trasparentno, ništa ne krijemo“, izjavio je Višković  9. aprila u emisiji prnjavorske K3 televizije i očito izrekao neistinu.

Jedan od dokaza je i cijena po kojoj je plaćena poljska bolnica, za šta sada postoji potvrda crno na bijelo. Osim toga, kada je poljska bolnica dopremljena avionom iz Njemačke, prema izjavama entitetskih zvaničnika stekao se utisak da je stigla i kompletna oprema - 500 bolničkih kreveta, prateća oprema, prijemno i kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija, intenzivna njega, oprema za medicinske sestre, kuhinja, tuševi, WC kabine, generator, te set za distribuciju vode. Višković je, međutim, otkrio da to nije baš tako.

Dio toga je stigao, ostatak će narednih dana stići, kad to bude došlo, to će biti postavljeno na potezu Mahovljana, blizu policije u Zalužanima i to će i naši gradjani moći da vide“, kazao je on. 

Gore od svega što je izrekao je priznanje premijera RS da za poljsku bolnicu potrošeno više od četiri miliona maraka iz ispražnjenog entitetskog budžeta za nešto što sada uopšte nije potrebno.

U ovom momentu nama taj objekat nije potreban“, lakonski je konstatovao Višković.

Ako taj objekat nije potreban, zašto će poljska bolnica biti postavljena u Zalužanima? Zašto nepotrebno izdvajati nova sredstva i angažovati ljudstvo za nešto za čim trenutno ne postoji potreba? 

To što zdravstvo Republike Srpske kuburi sa nedostatkom osnovne medicinske opreme u vrijeme epidemije korona virusa, kao i činjenica da je RS pozajmila deset hiljada testova od Federacije BiH, te da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio novu pomoć Republici Srpskoj, Viškovića ne uznemirava. Njemu, čini se, nije bitno čime sada raspolaže Republika Srpska, već je bitno da je RS nabavila poljsku bolnicu, za koju niko ne zna koliko je stara, šta sve sadrži i da li bi zaista mogla adekvatno da posluži svrsi.

Za Viškovića je jako važno da je nabavljen objekat, koji će, kako je naglasio, narednih godina služiti RS za sve moguće nepogode - zemljotrese, poplave…,  od Novog Grada do Trebinja. Za nadati se da Višković nije vidovit i da se njegove apokaliptične najave zemljotresa i polava narednih godina neće desiti.

Višković nije propustio priliku ni da istakne svoje zasluge za nabavku sporne bolnice, valjda da bi na trenutak parirao Miloradu Dodiku, koji je od početka krize izazvane korona virusom preuzeo sve funkcije u RS – pa saopštava ono što bi trebalo da kažu predsjednica RS, premijer, ministri, ljekari…

Višković se pohvalio da je nabavku poljske bolnice završio jednim telefonskim razgovorom. Potvrdio je da se mobilna bolnica nalazila u Njemačkoj i da je već bila spremna njena isporuka za Vijetnam.

U razgovoru sa jednim dobrim prijateljem, tražio sam od njega neku drugu uslugu, a on je rekao - eto imam i to (poljsku bolnicu) i onda smo jednim telefonskim razgovorom to riješili. Možeš li ti to zaustaviti i vratiti. Mogu, i tako se odigralo“, ispričao je Višković.

Očigledno da je odluka o nabavci tog objekta donesena ad hoc, bez potrebne analize i opravdanosti same investicije. Viškovićev prijatelj, preko koga je nabavljena bolnica je Slaven Ristić, a otkrilo se da se ne radi ni o kakvoj njemačkoj bolnici, već, sasvim sigurno, vojnom objektu, koji je već bio u vlasništvu Tehničko remontnog zavoda Bratunac (TRB), koji se bavi namjenskom industrijom.

„Kada se ovaj virus pojavio Vlada RS je dobila od nas dopis da raspolažemo tom bolnicom, da raspolažemo nekim određenim kapacitetima i mi smo je preusmjerili direktno za Republiku Srpsku", istakao je Ristić, koji je većinski vlasnik TRZB.

Transparentni Višković nije odgovorio na ranija pitanja Žurnalu o tome od koga je Vlada RS nabavila bolnicu.

(zurnal.info)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...