ČUVENI MOSTARAC BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH: Proganjan i zatvaran, bježao je po svijetu, bio poslanik u Bosanskom saboru, a kada se teško razbolio došao je da umre u svoj rodni grad…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 17. Apr. 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Svetozar Ćorović, bosanskohercegovački književnik i kulturni radnik, kroničar i političar.

Ćorović predstavlja jednu od najmarkantnijih ličnosti mostarskog omladinskog pokreta svoga vremena. Rodio se 29. maja 1875. godine u Mostaru, gdje je završio osnovnu i trgovačku školu. Izrastao je u eminentnog bosanskohercegovačkog kulturnog i javnog radnika i proznog pisca, koji će danonoćno pisati crtice, pripovijetke, romane i drame i u njima faktografski vjerno slikati život u Hercegovini i ljude svih staleža, vjera i narodnosti. Njegova djela nadahnuta su Mostarom i Hercegovinom, a junaci njegovih priča su obični i mali i veliki ljudi, gazde, zanatlije, vojnici i svećenici.

Ćorović je kroničar velikih i burnih događaja što su se desili krajem 19. i početkom 20. vijeka. U njegovim djelima živa su sjećanja na hercegovački ustanak 1882., nacionalno-kulturni pokret mostarske omladine krajem 90-ih godina 19. vijeka, aneksiju BiH 1908., Balkanske ratove 1912. i početak Prvog svjetskog rata 1914.

Od 1887. objavljivao je radove u mnogim listovima i časopisima: Golub, Neven, Bosanska vila, Luča, Zora…

Za vrijeme aneksione krize 1908. izbjegao je u Italiju, a 1910. izabran je za poslanika u Bosanskom saboru. Po izbijanju rata 1914. uhapšen je, odveden u taoce, potom mobiliziran i kao vojnik poslan u Mađarsku. Teško bolestan, Ćorović se vratio u Mostar 1917.

Objavio je desetak knjiga pripovjedaka, isto toliko romana i nekoliko drama. Od pojedinačnih djela izdvajaju se romani Majčina sultanija (1906), Stojan Mutikaša (1907), te Jarani (1911), u kojima je prikazan muslimanski živalj Hercegovine u nemirna vremena uoči prestanka turske vlasti.

Ćorović je umro u rodnom gradu 17. aprila 1919. godine.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...