ČAMPARA IMA DOBRE VIJESTI: "Ulazimo u završnu fazu bitke protiv korone, moramo se strpiti još desetak dana"!

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je za "Slobodnu Bosnu" kako će ukidanje policijskog sata u Federaciji BiH ovisti o epidemiološkoj situaciji, odnosno prijedlogu epidemiologa te da vjeruje kako će se već krajem aprila moći razmišljati o skraćivanju ili potpunom ukidanje ove mjere. 

  • Vijesti

  • 18. Apr. 2020  18. Apr. 2020

Ministar Čampara smatra da treba razmišljati o skraćivanju ili ukidanju policijskog sata ukoliko se drastično ne promijeni stanje u Federaciji BiH, odnosno ukoliko do kraja aprila ne dođe do naglog povećanja broja novozaraženih koronavirusom (COVID-19).

„Građane Bosne i Hercegovine molim za strpljenje. Najvažnije je da se u narednom periodu svi pridržavamo izrečenih mjera. Samo odgovornim postupanjem građana i organa sistema uspjet ćemo se izboriti s koronavirusom (COVID-19). Popuštanje mjera najviše će ovisiti o rastu broja novozaraženih. Svi zajedno, odgovornim ponašanjem, možemo spriječiti eksponencijalni rast broj zaraženih“, izjavio je ministar Čampara.

Policijski sat u FBiH uveden je 21. marta 2020. godine na preporuku ministra Čampare kao dio mjera vezanih za prevenciju širenja koronavirusa (COVID-1).

U razgovoru za "Slobodnu Bosnu" ministar Čampara je kazao da su građani FBiH pokazali zavidan stepen discipline i svijesti o realnoj opasnosti od pandemije, što je umnogome doprinjelo da izbjegnemo eksplozivni rast zaraze. Čampara također kaže da je zadržavanje restriktivnih mjera veoma štetno za privredu, ali da su ljudski životi na prvom mjestu i da se sve može nadoknaditi osim ljudskih života.

Stoga je na kraju apelirao na građane Federacije BiH da se strpe još desetak dana i da time ubrzaju postpuno ukidanje retriktivnih mjera.

(Sl.B.)

loading...

trenutak ...