SOLAK OBJAŠNJAVA: "Ograničenja su ukinuta zbog poboljšanja situacije"

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako je odluka o ukidanju policijskog sata i drugih ograničenja donesena zbog poboljšanja epidemiološke situacije u FBiH.

  • Društvo

  • 24. Apr. 2020  

  • 0

”Odluka o ublažavanju mjere za kretanje starijih od 65 godina i mlađih od 18 donesena je nakon preporuke Ustavnog suda“, kazao je Solak.

On je kazao kako je dosadašnja mjera karantena stavljena van snage.

“Karantin je u tom periodu imao dobre rezultate, a epidemiolozi su smatrali da je sada vrijeme da se ta odluka stavi van snage jer su ljudi već svjesni situacije, kao i da su osobe koje su boravile u karantenu već prebolovale virus“, kazao je Solak.

Stop se tiče ukidanja policijskog sata on je kazao kako su članovi Kriznog štaba FBiH imali različita ramišljanja, ali da su zbog aktuelne situacije koja je dobra donijeli odluku da se on ukine.

“Pratit ćemo dalje situaciju, i ujedno pozivamo i građane da se prodržavaju uputa i da se ne okupljaju i da poštuju socijalnu distancu i da nose zaštitinu opremu“, kazao je Solak.

Na pitanje Vijesti.ba kada će biti poznati datumi povratka djece u škole, uspostavljanja ponovo javnog prevoza, kako je to uradila Hrvatska, Solak je kazao da je prerano kod nas govoriti o datumima jer je u Hrvatskoj prvi slučaj oboljelog od korona virusa zabilježen dosta ranije nego u BiH.

Solaka smo pitali i hoće li se izaći u susret nekim kantonima ukoliko budu zahtjevali ostavljanja na snazi nekih mjera nakon što one budu ukinute u FBiH.

“Pa neki kantoni imaju ili su imali strožije mjere od FBiH. To zavisi od razvoja situacije od kantona do kantona“, odgovorio je Solak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...