ZAROBLJENI GRAD: Prošlo je 17 godina od pokušaja pravljenja mostarskog Statuta

Svim članovima komisije prije 17 godina pismom se obratio i tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, u kojem je ukazao na principe koje komisija treba uvažavati u svom radu

  • Društvo

  • 27. Apr. 2020  

  • 0

Prva utemeljiteljska sjednica Komisije za izradu statuta Grada Mostara održana je sada već davne 2003. godine i to 22. aprila.

Tadašnje članove Povjerenstva činili su Josip Merdžo, Edin Mušić, Bakir Krpo, Erna Cipro, Ilija Filipović, Damir Sadović, Vladimir Trninić, Radim Andrić, a na ovoj utemeljiteskoj sjednici kako je tada navedeno, prisustvovali su i zamjenici Visokog predstavnika Enver Schomberg i Jean Pierre Bercot, te tadašnji gradonačelnik Mostara Hamdija Jahić, zatim dogradonačelnik Ljubo Bešlić, predsjednik Gradskog vijeća Ante Vidačak, te članovi sekretarijata sastavljenog od predstavnika OHR-a OSCE-a i Gradske uprave.

Svim članovima komisije prije 17 godina pismom se obratio i tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, u kojem je ukazao na principe koje komisija treba uvažavati u svom radu. Početak rada Komisije za izradu statuta Grada Mostara pozdravili su čelnici Mostara i ambasador Schombergs uz poziv da svoj odgovoran posao odrade na profesionalan način i na dobrobit svih građana Mostara.

Utemeljiteljskoj sjedinici Komisije nije prisustvovao član komisije Pavlović Milomir, predstavnik SDP-a. Iako je ranije njegovo imenovanje u Komisiju prihvatilo Gradsko vijeće Mostara na prijedlog gradonačelnika i dogradonačelnika, Gradski odbor SDP-a oglasio se kako neće participirati u njegovom radu, saopćeno je tada iz Gradske uprave Mostara.

Od tada je prošlo 17 godina a što se promijenilo ili ne, vjerovatno možete i sami vidjeti. Na bolje očito ne, a dovoljno je samo izbrojati koliko godina građani Mostara nisu glasali.

Ono što je nakon svih ovih godina svima, valjda, jasno jeste činjenica kako ovakav nedemokratski Statut, koji Gradsko vijeće nije nikada usvojilo već ga je visoki predstavnik nametnuo, pokazao se kao kamen spoticanja i izgradnje Mostara kao normalne i funkcionalne gradske cjeline.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...