TRUMPOV SAVJETNIK TVRDI DA PRIJETI KRIZA NESLUĆENIH RAZMJERA: "Ovakav šok nikada nije viđen u našoj privredi"

Zatvaranje privrede zbog pandemije koronavirusa šok je povijesnih razmjera zbog kojeg će nezaposlenost vjerojatno porasti na 16 posto, a država biti prisiljena na dodatne poticaje, upozorio je ekonomski savjetnik Bijele kuće.

  • Ekonomija

  • 27. Apr. 2020  

  • 0

"Situacija je doista ozbiljna", konstatirao je u nedjelju savjetnik predsjednika Donalda Trumpa Kevin Hassett u ABC-jevoj emisiji "This Week."

"Čini mi se da takav šok nikada nije viđen u našoj privredi. Svjedočit ćemo približavanju stope nezaposlenosti razinama zabilježenima u Velikoj depresiji u 1930-im godinama", dodao je Hasset.

"Mišljenja sam da će stopa nezaposlenosti skočiti vjerojatno na razinu od oko 16 posto ili više u novom izvještaju o radnim mjestima" u aprilu, koje će biti objavljeno 8. maja, rekao je Hassett u Bijeloj kući, u obraćanju novinarima.

Očekuje i da će pad BDP-a u drugom kvartalu biti "velika brojka".

"Držim da će situacija u idućih nekoliko mjeseci izgledati strašno. Svjedočit ćemo nezapamćeno lošim brojkama", rekao je, aludirajući na američke privredne pokazatelje.

"Morat ćemo osmisliti uistinu vrlo ozbiljne mjere kako bi ljudi ponovno postali optimistični", zaključio je Trumpov savjetnik, dodajući da planiraju izbrusiti listu od pet do šest ideja koje će predstaviti Kongresu kako bi pomogli u sanaciji privrednih šteta.

Američke vlasti uvele su karantenu širom zemlje, što je teško pogodilo privredu, uzdrmalo kompanije i izazvalo veliki skok nezaposlenosti.

Od sredine marta rekordnih je 26,5 miliona građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene, a maloprodaja, stanogradnja i povjerenje potrošača redom trpe goleme posljedice.

Ugledna neprofitna organizacija CBO, koju čine nekadašnji zvaničnici odbora za budžet Zastupničkog doma i Senata, zvaničnici centralne banke i vladinog ureda za reviziju, procjenjuje da će američki BDP u drugom kvartalu pasti gotovo 40 posto.

Nezaposlenost bi trebala dostići vrhunac, od 16 posto, u trećem kvartalu a iduće će godine u prosjeku premašivati 10 posto, procjenjuju u CBO-u.

Prije pandemijskog šoka iznosila je 3,5 posto, približivši se najnižoj razini u 50 godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...