OVO NIJE VIĐENO OD VRHUNCA HLADNOG RATA: Američka vojska izvela veliki vojni manevar, Rusija dobila upozorenje…

Tri razarača američke ratne mornarice u ponedjeljak su uplovila u Barencovo more, mjestu gdje brodovi američke mornarice nisu bili od vrhunca Hladnog rata

  • Svijet

  • 06. Maj 2020  

  • 0

Američka je mornarica rekla da su ciljevi operacije bili “afirmacija slobodne plovidbe” i “demonstracija integracije među saveznicima”.

Američka je mornarica rekla da je Moskvi u petak javila za operaciju kako ne bi došlo do “krive interpretacije” te kako bi se “smanjio rizik” i “onemogućila nehotična eskalacija”.

Zvaničnici SAD-a posljednjih godina odgovorno tvrde da je Rusija povećala vojno prisustvo na Arktiku, prenosi Jutarnji.

“Rusija je postepeno ojačala svoju prisutnost tako što je stvorila nove arktičke jedinice, obnovila staru infrastrukturu i ustanovila nove vojne baze duž cijele arktičke obale”, stoji u prošlogodišnjem izvještaju Pentagona o aktivnostima na Arktiku. “Postoje i usklađeni napori da se ustanovi mreža vazdušne odbrane i obalnih raketnih sistema, radara za rano upozoravanje, centara za spašavanje, te niza senzora.”

NATO avioni su krajem prošlog mjeseca na tom području u dva navrata presreli ruske vojne zrakoplove.

“Norveški borbeni avioni prošlog su utorka presreli dva ruska bombardera Tu-22 i borbene avione koji su ih pratili kada su se približili NATO-ovom zračnom prostoru nedaleko od norveške obale”, stoji u izveštaju.

NATO tvrdi da su norveški borbeni avioni F-16 i F-35 idućeg dana ponovno presreli ruske morske patrolne vazduhoplove koji su se približili vaazdušnom prostoru NATO-a kod Norveške.

Velika Britanija u zrak je digla svoje borbene avione kako bi ih vratila do Sjevernog mora.

Američke i ruske vojne snage u Evropi se često znaju naći u neposrednoj blizini.

Barencovo more dio je Arktičkog okeana, odnosno Sjevernog ledenog mora, a nalazi se sjeverno od Norveške i Rusije.

Ruska luka Murmansk, baza sjeverne flote ruske mornarice, nalazi se na Barencovom moru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...