OTKRIVEN SASVIM NOVI UGAO AFERE "RESPIRATOR": "Srebrena malina" kupila respiratore preko crnogorske firme, plaćeni 3,9 miliona eura

Nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug sklopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

  • Mini market

  • 07. Maj 2020  07. Maj 2020

  • 4

Portal Klix.ba je u posjedu dokumentacije koja otkriva jedan sasvim novi ugao u aferi nabavke 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe Federacije BiH i naručioca Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nabavila firma "Srebrena malina" iz Srebrenice.

U cijeloj priči sada se kao posrednik pojavljuje firma iz Crne Gore. Nabavka prijeko potrebnih 100 respiratora mogla bi imati širi, regionalni kontekst, s obzirom na zanimljiv krug sklopljenih ugovora privatnih kompanija iz Srbije, Crne Gore, a u konačnici i BiH.

"BTL Medical Montenegro" je privatna firma iz Podgorice koja se bavi trgovinom medicinske opreme. Oni 14. aprila sklapaju ugovor s prodavcem 100 respiratora iz Kine firmom "Shangai ChangQi Medical Tehnology Center". U ugovoru je navedeno da kupuju 100 respiratora model ACM812A, proizvođača Chang Feng. Cijena je 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura (7,6 miliona KM).

Podsjetimo da je Federacija BiH za kupovinu izdvojila 10,5 miliona KM, što je otprilike 5,36 miliona eura.

Istog dana, dakle 14. aprila, napravljen je aneks kupoprodajnog ugovora gdje se u priču sada uključuje i bh. firma "Srebrena malina". U aneksu ugovora je jasno definisano da je prodavac respiratora kineska firma "Shangai ChangQi Medical Tehnology Center", kupac je kao posrednik crnogorska firma "BTL Medical Montenegro", čija je vlasnica Sanja Lekić, a kao krajnji kupac navodi se "Srebrena malina" koju zastupa Fikret Hodžić.

Specifikacija respiratora je identična kao u ugovoru između kineske i crnogorske firme. Dakle, "Srebrena malina" je kupila 100 respiratora model ACM812A za 30 miliona kineskih juana, odnosno 3,9 miliona eura.

U aneksu ugovora je navedeno: "Krajnji kupac se obavezuje da ima kvalifikacije i uvjete za kupovinu i prodaju proizvoda u skladu s ovim dokumentom i izvršavanje odgovarajućih obaveza".

Da li je "Srebrena malina" imala kvalifikacije za kupovinu respiratora kako se navodi u ugovoru? Ranije objavljeni dokumenti ostavljaju sumnju da nije imala. Prvo, ovaj navedeni aneks ugovora je potpisan 14. aprila. Postavlja se pitanje kako je onda "Srebrena malina" mogla potpisati ugovor o nabavci respiratora 14. aprila, ako je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak tek sutradan, 15. aprila, potpisao izjavu o nabavci respiratora kojom obavještava Agenciju za lijekove BiH da je kompanija "Srebrena malina" ovlaštena da obavi uvoz, carinjenje i registraciju respiratora.

Garancija proizvođača na kupljene respiratore je 12 mjeseci.

Na osnovu predračuna je vidljivo da je "Srebrena malina" cjelokupni iznos novca platila preko China Merchants banke. Aerodromske troškove u Kini "Srebrena malina" je platila 8.950 eura, dok je čarter let Sarajevo - Peking - Sarajevo plaćen 297.286 KM.

Cjelokupan tekst možete pročitati na ovom linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...