ČOVIĆEVA MILJENICA ZOVKO: "Bosna i Hercegovina se još uvijek nalazi u slijepoj ulici s nepostojanjem..."

Bosni i Hercegovini potrebna je posebna pozornost kako bi se deblokirao njen put u europsku budućnost, kazala je hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu (EP) Željana Zovko na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a održanoj u četvrtak putem videokonferencije.

  • Politika

  • 07. Maj 2020  07. Maj 2020

  • 0

Zastupnica Zovko učestvovala je u razmijeni mišljenja u Odboru s komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyjem, a kao zamjenica koordinatora EPP-a sudjelovala je u raspravi o rezultatima summita o zapadnom Balkanu, kao i o do sada neviđenoj podršci Evrope zemljama zapadnog Balkana u borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa, saopćeno je iz Ureda eurozastupnice Zovko.

U obraćanju komesaru Varhelyju naglasila je kako je sa sastanka u Zagrebu poslana vrlo bitna poruka njihovim susjedima, te kazala kako su lideri Evropske unije upoznati sa svime što se događa u regiji, kao i da su svjesni značaja nastavka procesa proširenja.

Također, Zovko je komesaru Varhelyju uputila pitanje kako će se situacija razvijati nakon zagrebačkog summita, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

"U studenom ove godine obilježavamo 25. obljetnicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, Bosna i Hercegovina se još uvijek nalazi u slijepoj ulici s nepostojanjem ustavnog rješenja, hoće li se EU pozabaviti dosadašnjim iskustvom i naučenim lekcijama kako bi olakšala napredak, kako će Komisija pomoći BiH i Kosovu da krenu naprijed s ostalim partnerima sa zapadnog Balkana?", pitala je Zovko.

Vanredna sjednica Odbora za vanjske poslove sazvana je u povodu jučerašnjeg summita o zapadnom Balkanu. Šest lidera zemalja zapadnog Balkana, lideri država članica EU-a i predsjednici Evropskog vijeća, Evropske komisije i Evropskog parlamenta okupili su se na videokonferenciji koja je organizirana u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem.

Tokom sastanka, čelnici EU-a ponovno su potvrdili nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana te su također istakli zajedničku solidarnost u rješavanju krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, stoji u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...